Rozvoj skalního lezení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Práce se zabývá důsledky lidského působení na skalní oblasti. Jejím hlavním údělem bylo vyřešit nastávající problémy, způsobené oblíbeností tohoto sportu. Za použití všech analytických podkladů, jsem určil nejvhodnější lokality, které slouží jako alternativa pro přetížené skály. Pro experimentální použití architektonických nástrojů jsem vytipoval konkrétně území kousek od Brna. Jedná se o skály: Veveří, Amálka, Sokolí skály, skály u Řikonína, Sochorka, Nedvědice, Vysoká skála u Štěpánova a Bohuňovské skály. Zde jsem našel pojítko. Stavba v dobrodružném duchu, která nebude skalám konkurovat, ale naopak podtrhne jejich atmosféru. Touto stavbou je nakonec bivak, zavěšený v korunách stromu. Pro svoji nenáročnost na prostředí, ho můžu instalovat i mimo vytyčenou oblast. S bivakem se mi pak pojí doplňkové stavby. Dohromady pak skvěle fungují v celku. Tyto produkty se tak stávají novým symbolem objevení zašlých oblasti a zatraktivnění skal, které nepodléhají takové erozi, jako nyní navštěvované.
The following thesis deals with consequences of human activities at rock sites, aiming to address issues related to the popularity of this sport. Using all available analytical data I determined most suitable locations to serve as an alternative to current overcrowded sites. Consequently, for experimental use of architectonical tools, I selected an area near Brno, namely: Veveří, Amálka, Sokolí rocks, rocks at Řikonína, Sochorka, Nedvědice, Vysoká rock at Štěpánov and Bohuňovské rocks. In order to link all those sites I proposed a building of adventurous disposition which wouldn’t rival the rocks themselves but rather emphasize their atmosphere. In the end I picked a bivouac, hung in treetops, to fulfil that role. The character of said building allows for its set ups beyond the selected area as well. Additional buildings are linked to bivouac as well, creating a well functional group. As such, these buildings represent a symbol as they make other, less known and eroded sites more attractive to potential visitors.
Description
Citation
BARTOŠ, K. Rozvoj skalního lezení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Ivan Petelen, CSc. (předseda) doc. Ing. arch. Peter Daniel, Ph.D. (člen) doc. Ing. arch. Michal Hronský, Ph.D. (člen) doc. Ing. Monika Petříčková, Ph.D. (člen) Ing. arch. Dušan Vostrejž (člen)
Date of acceptance
2017-05-30
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO