Bezpečnost probiotik používaných v potravinách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
V teoretickej časti práce je pozornosť zameraná na definíciu probiotík, na ich zdravotné výhody, na probiotické potraviny, na kritéria bezpečnosti probiotík, vrátane metód identifikácie probiotických baktérií. V praktickej časti práce bola pozornosť zameraná na identifikáciu probiotických baktérií obsiahnutých v mliečnom výrobku Actimel. DNA v kvalite vhodnej pre PCR bola izolovaná pomocou magnetických mikročastíc P(HEMA-co-GMA). Identifikácia bola prevádzaná metódou polymerázovej reťazovej reakcie. Gélovou elektroforézou produktu sa potvrdila prítomnosť bakteriálnej DNA pre doménu Bacteria, rod Lactobacillus a druh Lactobacillus casei. Špecifické produkty PCR o veľkostiach 466 bp (doména Bacteria), 250 bp (rod Lactobacillus) a 136 bp (druh Lactobacillus casei) boli detekované po amplifikácii DNA izolovanej z probiotického mliečneho výrobku.
The theoretical part of this thesis focuses on definition of probiotics, their health benefits, probiotic foods, safety criteria for probiotics used in foods, including methods for the identification of probiotic bacteria. Experimental part of work was focused on the identification of probiotic bacteria contained in the milk product Actimel. DNA quality suitable for the PCR was isolated by magnetic microparticles P(HEMA-co-GMA). Identification was estimated using the method of polymerase chain reaction. The presence of DNA of domain Bacteria, genus Lactobacillus and species Lactobacillus casei was confirmed by gel electrophoresis of PCR products. Specific PCR products of the sizes of 466 bp (domain Bacteria), 250 bp (genus Lactobacillus) and 136 bp (Lactobacillus casei) were detected after amplification of DNA isolated from a probiotic milk product.
Description
Citation
BALAŽOVIČOVÁ, N. Bezpečnost probiotik používaných v potravinách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-20
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc. Obruča: Deklarace počtu buněk na obalu výrobku ? prof. Márová: Jsou některá probiotika nebezpečná ? Identifikace rezistence proti ATB ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO