• čeština
    • English
    • русский
  • English 
    • čeština
    • English
    • русский
  • Login
View Item 
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2017
  • View Item
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2017
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bezpečnost probiotik používaných v potravinách

The safety of probiotics used in foods

Thumbnail
View/Open
final-thesis.pdf (949.0Kb)
review_99735.html (6.191Kb)
Author
Balažovičová, Nikola
Advisor
Španová, Alena
Referee
Rittich, Bohuslav
Grade
B
Altmetrics
Metadata
Show full item record
Abstract
V teoretickej časti práce je pozornosť zameraná na definíciu probiotík, na ich zdravotné výhody, na probiotické potraviny, na kritéria bezpečnosti probiotík, vrátane metód identifikácie probiotických baktérií. V praktickej časti práce bola pozornosť zameraná na identifikáciu probiotických baktérií obsiahnutých v mliečnom výrobku Actimel. DNA v kvalite vhodnej pre PCR bola izolovaná pomocou magnetických mikročastíc P(HEMA-co-GMA). Identifikácia bola prevádzaná metódou polymerázovej reťazovej reakcie. Gélovou elektroforézou produktu sa potvrdila prítomnosť bakteriálnej DNA pre doménu Bacteria, rod Lactobacillus a druh Lactobacillus casei. Špecifické produkty PCR o veľkostiach 466 bp (doména Bacteria), 250 bp (rod Lactobacillus) a 136 bp (druh Lactobacillus casei) boli detekované po amplifikácii DNA izolovanej z probiotického mliečneho výrobku.
 
The theoretical part of this thesis focuses on definition of probiotics, their health benefits, probiotic foods, safety criteria for probiotics used in foods, including methods for the identification of probiotic bacteria. Experimental part of work was focused on the identification of probiotic bacteria contained in the milk product Actimel. DNA quality suitable for the PCR was isolated by magnetic microparticles P(HEMA-co-GMA). Identification was estimated using the method of polymerase chain reaction. The presence of DNA of domain Bacteria, genus Lactobacillus and species Lactobacillus casei was confirmed by gel electrophoresis of PCR products. Specific PCR products of the sizes of 466 bp (domain Bacteria), 250 bp (genus Lactobacillus) and 136 bp (Lactobacillus casei) were detected after amplification of DNA isolated from a probiotic milk product.
 
Keywords
probiotiká, bezpečnostné kritériá, probiotické potraviny, probiotics, safety criteria, probiotic foods
Language
čeština (Czech)
Study brunch
Biotechnologie
Composition of Committee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of defence
2017-06-20
Process of defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc. Obruča: Deklarace počtu buněk na obalu výrobku ? prof. Márová: Jsou některá probiotika nebezpečná ? Identifikace rezistence proti ATB ?
Result of the defence
práce byla úspěšně obhájena
Persistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/65387
Source
BALAŽOVIČOVÁ, N. Bezpečnost probiotik používaných v potravinách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Collections
  • 2017 [124]
Citace PRO

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV
 

 

Browse

All of repositoryCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV