Analýza 3D CT obrazových dat se zaměřením na detekci a klasifikaci specifických struktur tkání

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá segmentací a klasifikací paraspinálního svalu a podkožní tukové tkáně na základě 3D CT obrazových dat, a to za účelem jejich následného využití jako interních kalibračních fantomů pro výpočet minerální hustoty obratle. Vybrané přístupy byly testovány a následně hodnoceny z hlediska správnosti klasifikace a také jejich celkové funkčnosti pro následný výpočet hodnoty BMD. Vlastní testování bylo realizováno v programovacím prostředí Matlab®, a to na vytvořené pacientské databázi obsahující lumbální část páteře pro celkově 12 pacientů. Následující sekce této práce obsahují popis problematiky stanovování kostní denzity, segmentačních a klasifikačních metod a popis vlastní realizace.
This thesis deals with the segmentation and classification of paraspinal muscle and subcutaneous adipose tissue in 3D CT image data in order to use them subsequently as internal calibration phantoms to measure bone mineral density of a vertebrae. Chosen methods were tested and afterwards evaluated in terms of correctness of the classification and total functionality for subsequent BMD value calculation. Algorithms were tested in programming environment Matlab® on created patient database which contains lumbar spines of twelve patients. Following sections of this thesis contain theoretical research of the issue of measuring bone mineral density, segmentation and classification methods and description of practical part of this work.
Description
Citation
ŠALPLACHTA, J. Analýza 3D CT obrazových dat se zaměřením na detekci a klasifikaci specifických struktur tkání [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) doc. Mgr. Ctirad Hofr, Ph.D. (místopředseda) doc. RNDr. Martin Kovár, Ph.D. (člen) Ing. Martin Vítek, Ph.D. (člen) Ing. Denisa Maděránková, Ph.D. (člen) Ing. Jan Odstrčilík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-07
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Doc. Hofr položil otázku: Vysvětlete metodu náhodného lesa. Doc. Kolář položil otázku: Proč jste zvolil zrovna metodu náhodných stromů? Doc. Kolář položil otázku: Myslíte si, že by pro vyhodnocení byly vhodné i konvoluční sítě? Doc. Kovár položil otázku: Jak vaší prací přispíváte do zlatého standardu? Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO