• čeština
    • English
  • English 
    • čeština
    • English
  • Login
View Item 
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • diplomové práce
  • Fakulta chemická
  • 2011
  • View Item
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • diplomové práce
  • Fakulta chemická
  • 2011
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Utilizace syrovátky termofilními mikroorganismy

Whey utilization with thermophilic microorganisms

Thumbnail
View/Open
final-thesis.pdf (2.349Mb)
review_32474.html (8.101Kb)
Author
Rychová, Alexandra
Advisor
Babák, Libor
Referee
Vítová, Eva
Grade
A
Alternative metrics PlumX
http://hdl.handle.net/11012/6562
Altmetrics
http://hdl.handle.net/11012/6562
http://hdl.handle.net/11012/6562
Metadata
Show full item record
Abstract
Tato diplomová práce se věnuje utilizaci syrovátky termofilními bakteriemi rodu Thermus a Geobacillus. Jako kultivační médium byla použita syrovátka, ze které byly odstraněny bílkoviny. Kultivace probíhaly v Erlenmeyerových baňkách ke stanovení optimálních podmínek růstu jednotlivých mikroorganismů. V průběhu kultivace ve fermentoru byly stanoveny růstové křivky. Míra utilizace syrovátky byla posuzována analytickými metodami stanovujícími koncentraci redukujících cukrů (laktosy) a chemickou spotřebu kyslíku (CHSK) při studiu optimálních podmínek a metodou stanovující koncentraci redukujících cukrů při studiu růstových křivek.
 
This diploma thesis studies the utilization of whey using thermophilic bacteria of the genus Thermus and Geobacillus. The whey stripped off proteins was used as a cultivation medium during experiments. The cultivation took place in the Erlenmeyer flasks, to assess the optimal conditions for microrganism’s growth. During the cultivation in the bioreactor, growth curves were established. The amount of whey utilization was assessed by analytical methods that determine the concentration of reducing saccharides (lactose) and chemical oxygen demand (COD) while studying the optimal conditions and a method determining the concentration of reducing saccharides during growth curves analysis.
 
Keywords
Syrovátka, termofilní mikroorganismy, redukující cukry, CHSK, Whey, thermophilic microorganisms, reducing sugars, COD
Language
čeština (Czech)
Study brunch
Potravinářská chemie a biotechnologie
Composition of Committee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen)
Date of defence
2011-01-26
Process of defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: doc. Španová - Máte k dispozici metodu pro stanovení laktosy v syrovátce ? doc. Márová - Jaké zajímavé metabolity zmíněné termofilní MO produkují, na které z nich by bylo možné se výhledově zaměřit ?
Result of the defence
práce byla úspěšně obhájena
Persistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/6562
Source
RYCHOVÁ, A. Utilizace syrovátky termofilními mikroorganismy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.
Collections
  • 2011 [133]
Citace PRO

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV
 

 

Browse

All of repositoryCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV