Modelování propagace signálu bezdrátových sítí LTE a WiFi uvnitř budov

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou modelování propagace signálu bezdrátových sítí uvnitř budov. Teoretická část práce se věnuje principům a metodám šíření elektromagnetických vln ve venkovním prostředí i uvnitř budov. Dále jsou popsány metody výpočtů propagace signálu ray-launching a ray-tracing. V závěru první části je popsán algoritmus a vzorce, použité pro simulaci šíření signálu 5GHz WiFi uvnitř prostor UTKO. Druhá polovina práce obsahuje popis modulu mmWave, který byl využit pro simulace standardu 802.11ad (WiGig) a následně výsledky získané simulacemi v simulátoru NS-3, jejich rozbor a porovnání s výsledky získanými měřením v reálném prostředí.
Masters thessis deals with the problematics of wireless signal propagation modeling inside buildings. The theoretical part of this thessis describes principles and methods of electromagnetic waves spreading in open areas and in indoor deployment. There are also described methods used for calculating the path of signal propagation ray-launching and ray-tracing. This part also includes description of an algorithm and equations used for simulating 5GHz WiFi signal propagation inside the Department of telecommunications corridors. Second part of this thessis includes a description of a NS-3 module mmWave, which was used for simulations of IEEE 802.11ad (WiGig) standard. There are also results of these simulations and their detailed description. At the end of this thessis comparison of these results with values gained by real environment measurements can be found.
Description
Citation
OLBERT, J. Modelování propagace signálu bezdrátových sítí LTE a WiFi uvnitř budov [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc. (předseda) doc. Ing. Jan Hajný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Lares, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Číka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Hošek, Ph.D. (člen) Ing. Kryštof Zeman, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-07
Defence
Na Obr. 3.3 je znázorněna pozice vysílače a přijímače v rámci propagace signálu WiFi 5GHz. Z jakého důvodu byl nastaven vysílací výkon na hodnotu 1 mW (0 dBm)? V práci je zmíněno praktické měření standardu IEEE 802.11ad. Objasněte, jaké zařízení byly pro toto měření vybrány a z jakého důvodu? Vysvětlete, čím jsou způsobeny odchylky při měření přenosové rychlosti UDP/TCP mezi simulačním scénářem a reálným měřením v případě Obr. 5.8 a Obr. 5.9.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO