Pohon EC motoru malého výkonu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této diplomové práce je přiblížit čtenáři konstrukci a řízení EC motoru. Na základě znalostí realizovat model EC motoru se snímáním polohy pomocí Hallových senzorů v programu Matlab Simulink. Model se má svými vlastnostmi co nejvíce přibližovat chování reálného EC motoru. Dílčím úkolem bylo na základě stanovených požadavků vybrat EC motor, zadat jeho katalogové hodnoty do navrženého modelu a srovnat výstupní parametry modelu s katalogovými. Dále byl proveden návrh skutečného řízení EC motoru, který má mít minimální rozměry. Toto řízení bylo sestaveno a byla provedena oteplovací zkouška při dané zátěži.
The aim of this diploma thesis is to introduce a construction and controlling of the EC motor. On a base of knowledge make up a EC motor model in Matlab Simulink, with a position scanning providing by Hall probe. The EC motor model should be with its behavior close to the real EC motor as much as possible. There were a given requirements on the motor. On the base of those requirements was chosen a real EC motor. Its catalog values were put in the EC motor model in Matlab and the results were compared with real data. Next task was to design a real controlling driver of EC motor, which should has a minimal size. This driver was constructed and thermal test was made a on given load.
Description
Citation
ŠTAJNER, D. Pohon EC motoru malého výkonu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Jan Knobloch, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-13
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Pohon EC motoru malého výkonu. Student úvodem obhajoby popsal simulaci elektrické části obecného EC motoru. Byla představena metodika výpočtů momentu, snímání polohy rotoru a řízení obecného pohonu v prostředí Matlab-Simulink. Student popsal aplikaci vytvořeného modelu pro simulaci reálného EC motoru. Byla prezentována realizace testovacího vzorku řídicí elektroniky motoru na základě simulace včetně návrhu desky plošných spojů. Student provedl test navrženého zařízení z hlediska funkce a oteplení. Otázky oponenta odpověděl student bez jakýchkoli problémů. Doplňující otázky komise byly zodpovězeny s mírným zaváháním.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO