Využití řídicího systému Sinumerik 840D při programování polotovarů pro ozubená kola

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá využitím řídicího systému Sinumerik 840D při programování polotovarů pro ozubená kola. První část této práce je zaměřena na rozbor obrobitelnosti materiálu s následným provedením experimentální zkoušky obrobitelnosti materiálu 16MnCr5. Bylo provedeno experimentální vyhodnocení vlivu řezných parametrů na silové zatížení polohrubovacího soustružnického nože CoroTurn 300. V další části práce je uvedena technická dokumentace součástí s ozubením, pro které je následně vytvořen NC program. Na závěr jsou uvedeny možnosti využití řídicího systému Sinumerik 840D demonstrované dílensky orientovaným programováním uvažovaných součástí pro soustružnické centru SP 280 SY.
The master thesis deals with the use of the Sinumerik 840D control system for programming of blanks for gear manufacturing. The first part of the thesis is focused on analysis of machinability of the material followed by experimental testing of machinability of material 16MnCr5. An experimental evaluation of the effect of cutting parameters was carried out to force load of semi roughing cutting tool CoroTurn 300. In the next part of the thesis there is a technical documentation of gearing parts, for which a NC program is created. Finally, the possibilities of using the Sinumerik 840D control system are listed and demonstrated by workshop-oriented programming of the considered components for the SP 280 SY turning center.
Description
Citation
HAVLÁT, P. Využití řídicího systému Sinumerik 840D při programování polotovarů pro ozubená kola [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Viktor Kreibich, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Františka Pešlová, Ph.D. (člen) prof. Dr. Ing. Miroslav Neslušan (člen) doc. Ing. Ľubomír Javorek, CSc. (člen) Ing. Karel Praks (člen)
Date of acceptance
2017-06-15
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: 1.Vysvětlete pojmy životnost a trvanlivost. V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Co je to "vyštipování"? Tento pojem v odborné literatuře neexistuje. 2. Co je to výmol na čele nástroje? Jaký je mechanismus tvorby výmolu? 3. Jaká byla hloubka řezu za použití testovaných destiček? 4. Co je to "kc" ? 5. Co je to "aritmetické zobrazení"? Takový pojem neexistuje. 6. Jaký byl celkový smysl práce? 7. Na obr. 4.15 uveďte ve kterém místě může dojít k uvolnění břitové destičky? 8. Jaké bylo nastavení měření silového zatížení za použití DynoWare? 9. V čem je rozdíl při tvorbě třísky pro pravý a levý nástroj? 10. Máte diagram utvařeče třísky? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO