Zátěžový tester

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá zátěžovým testováním síťové infrastruktury. Cílem práce je návrh a realizace síťové sondy, která bude, ve formě zásuvného modulu do software JMeter, jedním z komponentů projektu zátěžového testeru. Teoretická část poskytuje dostatečný základ o zátěžovém testování, rozebírá různé druhy útoků DoS, kterými lze testovanou infrastrukturu zatížit, a také uvádí v praxi užívaná řešení pro realizaci zá- těžového testování. Následně obsahuje studii možných řešení síťové sondy pomocí řady open-source nástrojů. Vhodnost použití jednotlivých nástrojů je zhodnocena z pohledu požadavků na síťovou sondu a poté jsou z nich vybrány ty nejvhodnější jako základ její realizace. Dále je sestaven design síťové sondy, v němž je její funkcionalita rozdělena do dvou samostatných zásuvných modulů, vlastní sondy a emulátoru serverů, a je přistou- peno k realizační fázi. Ta probíhá v jazyce Java, aby komponenty mohly využívat všechny potřebné funkce API JMeteru. Struktura jednotlivých částí modulů je i s řadou imple- mentačních detailů v textu podrobně rozebrána. V závěrečné kapitole práce je popsána funkce nově vytvořených komponent. Po jejich instalaci do zátěžového testeru je uveden postup a výsledek funkčního testování. Práce tak uvádí celý postup vývoje zásuvného modulu pro software JMeter.
The diploma thesis deals with network infrastructure load testing. It’s target is to design and implement a network probe which will be in a form of JMeter plugin one of the components in load tester project. It offers sufficient theoretical basis about load testing, analyzes different types of DoS which can be used to stress the tested infrastructure and also discusses some solutions for load testing realization used in practice. Following is a study of possible ways for realization of the probe with help of several open-source tools. The suitability of individual tools is evaluated from the point of view of the network probe requirements and then the most suitable ones are selected as the basis for it’s implementation. Then, a network probe design is constructed in which it’s functionality is divided into two separated plug-ins, a network probe itself and a server emulator, and the implementation phase is commenced. The implementation is done in Java programming language to allow the new components to use all the neccessary JMeter API functions. The structure of individual parts of the modules as well as many implementation details are analyzed thoroughly in the text. The final chapter of the thesis describes function of the newly created components. After their installation into the load tester the procedure and the results of the functional testing are presented. This thesis describes the whole process of developing a plug-in for JMeter software.
Description
Citation
CHARVÁT, O. Zátěžový tester [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Karol Molnár, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Nevlud (člen) Ing. Stanislav Uchytil, Ph. D. (člen) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-07
Defence
Jaký je dle Vašeho názoru nejvhodnější postup eliminace problému popsaného v kapitole 6.4.4? odpověď:poslal problematiku a jak by ji vyřešil, přez jmený prostor, odpověděl Jaký je Váš odhad výkonosti síťového testeru v průběhu současného generování HTTP provozu a emulování webového serveru? odpověď: dle testování stuudent odhladl a zodpověděl Na doplňujíco dotazy student plyně reagoval a dokázal odpovědět. Popsal jak dále testoval ve své práci webový server. Rozšíření testování přez virtuální rozhraní dále nemohl otestovat, ale reagoval na problematiku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO