Návrh a realizace bezdrátové komunikační sítě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá studií existujících druhů bezdrátových sítí, návrhem a realizací jednoúčelové bezdrátové sítě s využitím komunikačního modulu nRF24L01+. Cílem je navržení jednoduché, spolehlivé a multifunkční bezdrátové sítě s minimální pořizovací cenou. Pro zajištění nízkého vzájemného rušení je využita stromová celulární topologie a náhodná doba opakované komunikace. Nízké propagační doby je dosaženo využitím přístupového protokolu ALOHA. Jednotky sítě spolupracují s periferiemi pro měření teploty, vlhkosti, intenzity světla a dalšími. Při bateriovém napájení je pro zvýšení doby výdrže využíváno úsporných režimů jednotek sítě. Součástí práce je vytvoření počítačového programu, pomocí nějž je síť řízena a nastavována. Síť může pracovat v centrálním nebo autonomním režimu.
The thesis deals with the study of the existing wireless network types, propose and realisation of a dedicated wireless network based on using nRF24L01+ wireless module. The aim is to design a simple, reliable and multifunctional low-cost wireless network. The cellular tree topology and random retransmission delay are used to eliminate cross-talks. Low propagation time is achieved by using ALOHA Access Protocol. Network units cooperate with peripherals in order to measure temperature, humidity, illumination level and other. The power down mode is used to increase duration of battery powered network unit. Practical part of the thesis is focused on creating a computer program to control and set up the network. The network provides a central or autonomous mode.
Description
Citation
PTÁČEK, Z. Návrh a realizace bezdrátové komunikační sítě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika
Comittee
doc. Ing. Pavel Legát, CSc. (předseda) Ing. Tomáš Bžoněk (místopředseda) doc. Ing. Josef Šandera, Ph.D. (člen) Ing. Vilém Kledrowetz, Ph.D. (člen) Ing. Martin Šťáva, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-06
Defence
Student seznámil komisi s obsahem své diplomové práce. Otázky oponenta: Jak jste testoval zarušené prostředí a nízkou propagační dobu? Každá periferie musí být zapojena do navržené univerzální jednotky? Pokud ano, proč nebyl rovnou vybrán bezdrátový modul obsahující MCU?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO