Korekce geometrie prototypového dílu s využitím technologie reverzního inženýrství

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zaměřuje na popis moderních technologií, zejména pak na reverzní inženýrství, rapid - prototyping a soft - tooling. V teoretické části jsou tato odvětví rozebrána a zaměřena především na technologie potřebné pro praktickou část práce. V praktické části práce je popsán průběh výroby prototypového dílu. Jsou zde použity metody reverzního inženýrství, jako je 3D skenování a následná úprava mraku bodů v programu GOM Inspect V8 a vytváření ploch a objemového CAD modelu v programu Catia. Následně je podle 3D CAD modelu vyroben master model metodou FDM a za pomoci master modelu je vyhotovena silikonová forma pro odlití dalšího modelu metodou soft - tooling. Všechny modely jsou vzájemně porovnávány v programu GOM Inspect V8 pomocí povrchových analýz.
This bachelor thesis summarises some modern engineering technologies, namely Reversed Engineering, Rapid Prototyping and Soft-tooling. The Theory chapter describes the mentioned technologies in details and an extra attention is paid to those used in the Experimental chapter. The Experimental chapter summarises steps involved in a prototype part manufacturing. Specifically, in this thesis the method of Reversed Engineering includes 3D scanning followed by smoothing and adjusting of the obtained point cloud in the GOM Inspect V8 software. The final 3D CAD model is obtained in the Catia software. For the Rapid Prototyping the 3D CAD model was 3D printed using the FDM technology. The obtained 3D printed master model was used to prepare a silicone mould that was subsequently used to create an identical part by the method of Soft-tooling. The original part and parts obtained by 3D printing and moulding were compared in the GOM Inspect V8 software by the method of Surface Analysis.
Description
Citation
SMEJKAL, M. Korekce geometrie prototypového dílu s využitím technologie reverzního inženýrství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Vrba, CSc. (místopředseda) Ing. Karel Osička, Ph.D. (člen) Ing. Martin Slaný, Ph.D. (člen) Ing. Martin Petrenec, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Rostislav Suchánek (člen)
Date of acceptance
2017-06-12
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Jakým způsobem se provádělo ustavení modelu PC myši do souřadnicového systému? 2. Jaká 3D tiskárna byla použita pro výrobu prototypového modelu PC myši? 3. Lze nějakým způsobem potlačit vzniklé odchylky při provedené inspekci modelů? 4. V diskusi uvádíte, že vhodné by bylo vyrobení master modelu i jinou metodou než 3D tiskem. Jakou jinou metodu by jste aplikoval pro výrobu master modelu? 5. Proč nebyla použita doporučená literatura? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO