Predikce v projektech s využitím Markovských řetězců

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá možnostmi predikce budoucího vývoje projektů a možnostmi podpory pro rozhodování manažerů takových projektů, což je velmi aktuální téma v současném turbulentním prostředí. Projekt je v rámci této práce chápan jako stochastický proces s diskrétními stavy a diskrétním časem, což je v realitě reprezentováno diskrétními časovými okamžiky zjišťování stavu projektu. Projekt je přirovnám ke konečnému automatu a následně je využit matematický aparát Markovských řetězců. V návrhové části práce je vytvořen stavový model projektu odvozený od stavů metody sledování projektu Earned Value Management a jsou odvozeny pravděpodobnosti přechodu mezi jednotlivými stavy. Následně jsou odvozeny způsoby úprav takového modelu na konkrétní podmínky tak, aby model co nejvěrněji reprezentoval konkrétní situaci. V rámci experimentálního ověření jsou odvozené návrhy za účelem ověření testovány v různých situacích, které mohou během projektů nastat.
This thesis is focused on possibilities of a project development prediction and a decision support for managers of those projects, which is an up to date topic in the present time turbulent environment. Project is understood as a stochastic process with discrete states and discrete time in this thesis. This approach could be represented by discrete moments of finding out project state. Project is compared to a finite automaton and Markovs chains are subsequently used. State model of the project based on Earned Value Management method is created in the proposal part of this thesis and there are state transitions probabilities. There are adjustments of the model designed consequently so the model is capable to fit some concrete situation closely. Designed proposals are tested in different situations to prove their value in the experimental part of this work.
Description
Citation
DOLEŽAL, J. Predikce v projektech s využitím Markovských řetězců [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Metrologie a zkušebnictví
Comittee
doc. Ing. František Bartes, CSc. (předseda) prof. Ing. Ladislav Buřita, CSc. (člen) doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (člen) doc. RNDr. Jindřich Klapka, CSc. (člen) doc. Ing. Jaromír Novák, CSc. (člen) doc. Ing. Liběna Tetřevová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-12-15
Defence
Komise se seznámila s DP Ing. Jana Doležala a vyslechla si obhajobu jeho DP. Doktorand zodpověděl dotazy oponentů a v rozpravě zodpověděl i dotazy členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO