Návrh rekonstrukce osvětlovací soustavy sokolovny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na problematiku osvětlování vnitřních prostorů, konkrétně pak objektu sokolovny v Moravském Písku. Práce je rozdělena na dvě části, kdy první část pojednává obecně o základních veličinách a pojmech používaných ve světelné technice, dále pak o obecných vlastnostech svítidel a také o základních hlediskách při osvětlování interiérů. Druhá část je ryze praktického charakteru. Na začátku je pomocí ručního měření a následného vymodelování v programu Relux zhodnocen současný stav osvětlení sokolovny. Ten byl, dle požadavků dnešních norem, shledán jako nevyhovující. Na popud zastupitelstva obce Moravský Písek tak následuje tvorba návrhu nové osvětlovací soustavy, která plně respektuje platné normativní předpisy. Do návrhu byla zakomponována i instalace řídícího sytému osvětlení, díky čemuž by mělo být docíleno nižší spotřeby, většímu uživatelskému komfortu a v neposlední řadě také k větší univerzálnosti v možném využití sokolovny. Práce je ukončena finančním zhodnocením zvolené osvětlovací soustavy, a to s porovnáním klasických světelných zdrojů se zdroji využívajícími technologii led.
The thesis is focused on the problems of illumination of interior space, especially in object in Moravský Písek. The thesis is divided into two parts, where the first part deals in general with the basic quantities and terms which are used in illumination systems. Further, it is about general properties of lights and about general terms of illumination of interiors. The second part is only practical character. At the beginning, there is used manual measurement and modelling to evaluate initial state in program Relux. The measurement is not met in terms of standards. Thanks to the municipal council of Moravský Písek a new lighting system is created, which fully respects the valid normative regulations. Installation of control system of lighting is integrated to proposal, which would result in lower consumption, greater user comfort and greater versatility in the possible use of the object. In the end, there is financial evaluation of illuminating system and comparison classical with led technology.
Description
Citation
KATTAUER, J. Návrh rekonstrukce osvětlovací soustavy sokolovny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Anton Beláň, Ph.D. (člen) prof. Ing. Karel Sokanský, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-06
Defence
Student ve své prezentaci seznámil komisi s výsledky své diplomové práce na téma Návrh rekonstrukce osvětlovací soustavy sokolovny. Vedoucí diplomové práce doktor Škoda seznámil komisi se zněním posudků vedoucího a oponenta práce. Následnou diskuzi zahájil doktor Škoda položením otázky oponenta práce, týkající se zvoleného intervalu výměny světelných zdrojů. Student na tuto otázku odpověděl připravenou studií finanční návratností různých variant řešení. Doktor Ptáček se zapojil do diskuze s otázkou ohledně zohlednění inflace ve výpočtu a oponoval tak studentovu řešení bez uvažování inflace. Student plynule obhajoval svoje navržené řešení. Další dvě otázky položil prof. Sokanský ohledně zvolených svítidel a jejich finanční náročnosti a otázku ohledně zvolení umístění čidel snímání osvětlení. Na obě položené otázky student správně odpověděl. Poslední otázku položila doc. Orságová ohledně vhodnosti použití nových-moderních svítidel v historické budově. Na tuto otázku student odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO