Experimentální studium turbulence za drátěnou mřížkou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá studiem proudění za drátěnou mřížkou a skládá se ze tří hlavních částí. V první části je provedena rešerše současného stavu poznání v oblasti generování a tlumení turbulence mřížkou. Ve druhé části jsou uvedeny výsledky experimentálního měření. Ve třetí části práce je provedeno vyhodnocení a analýza naměřených dat. Pro měření rychlosti byla zvolena metoda žhavených drátků, konkrétně Streamline od firmy Dantec a sestavena měřicí trať na FSI VUT v Brně v laboratoři větracích systémů. Na základě znalostí získaných studiem literatury a konzultacemi, výpočtů a technických možností použitých přístrojů bylo měření za mřížkou provedeno pro průtoky od 150 do 300 litrů za minutu, což bylo dostatečné pro vyvolání turbulentního proudění. Pro experiment byla zvolena pro jednoduchou realizovatelnost pevná mřížka, přes kterou proudí tekutina.
This bachelor's thesis is focused on the convection behind a mesh grid and consists of three parts. The first part presents current of knowledge in the generation and damping of the turbulence by the mesh grid. The second part presents experimental results of the measurement. The third part of the thesis is focused on experimental data processing and analysis. The method of hot wire anemometry was chosen for the speed measurement, namely Streamline by Dantec and for experimental purposes track had been constructed in the Laboratory of Ventilation Systems at the Faculty of Mechanical Engineering, Brno University of Technology. Based on the knowledge gained from the study of literature and the consultations, calculations and technical possibilities of the instruments used, grid measurements were performed for convection from 150 to 300 liters per minute, which was sufficient to generate turbulent flow. For the experiment, a solid grid through which the fluid flows has been chosen, due to feasibility of the experiment.
Description
Citation
UŘIČÁŘ, F. Experimentální studium turbulence za drátěnou mřížkou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Michal Jaroš, Dr. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-13
Defence
Student zodpověděl všechny 3 otázky oponenta. Profesor Štětina se dotázal na softwarový způsob zpracování naměřených dat. Doktor Krejčí se dotázal na způsob měření, použitou sondu a rozměry kanálu použitého pro měření.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO