Konverzní účinnost různých způsobů výroby elektřiny ze slunečního záření

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Témou bakalárskej práce je zhrnutie rôznych spôsobov premeny slnečnej energie na elektrinu. Práca sa zaoberá ich konverznou účinnosťou a zhodnocuje ich potenciál ďalšieho rastu a praktického uplatnenia. Zohľadňovanými technológiami sú fotovoltaika a koncentračné tepelné systémy. Práca pojednáva o nových trendoch na zlepšenie ich účinnosti a taktiež zhodnotenie ich potenciálu pre budúcnosť. Na zreteľ boli brané ich doterajšie dosiahnuté účinnosti, výkon, požiadavky na údržbu, klimatické pomery a potreby dodatočných prístrojov nutných na ich chod.
The subject of bachelor thesis contains various methods of converting solar energy to electricity. This study analyzes their conversion efficiencies, potential growth and versatility. Considered technologies are photovoltaic and concentration solar system. Thesis reviews new trends for enhancing conversion efficiencies for both methods and evaluates their potential for future depending on their achieved efficiency, power output, maintenance requirements, climatic condition and demand for addition equipments needed for their application.
Description
Citation
WOLF, J. Konverzní účinnost různých způsobů výroby elektřiny ze slunečního záření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Michal Jaroš, Dr. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-13
Defence
Student zodpověděl všechny 3 otázky oponenta. Docent Jaroš vznesl připomínku, že by bylo vhodné v prezentaci graficky uvést nejenom otázky oponenta, ale i odpovědi. Dále docent Jaroš upozornil na formální nedostatky - např. jednostranný tisk, chybné řádkování, číslování kapitol a obrázků a další. Následně se docent Jaroš dotázal na spolehlivost solárních systémů a jejich komponent. Profesor Štětina se zeptal, zdali se některé komponenty solárních systémů vyrábí v České republice. Dále se profesor Štětina dotázal na možnosti využití solárních systémů v poušťních oblastech.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO