Optimalizace tavení jako rozkladného procesu pro analýzu materiálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tavení je proces, při kterém dochází k rozpuštění částic vzorku v tavidle. Toho se využívá pro rozklad látek, které se za standardních podmínek nerozloží v kyselině. Například křemík, který je podstatnou částí cementu, se za standardních podmínek nerozloží, proto se taví. Tavit se může do roztoku nebo do perly. Tavení do roztoku se používá spíše pro ICP-OES zatímco perly pro XRF. U XRF se kromě perel dá měřit i v prášku, to je ale méně přesné. Tato bakalářská práce se zabývá rozkladem standardů a porovnáním naměřených hodnot s certifikovanými hodnotami. V rámci práce byly vzorky standardů rozloženy pomocí několika druhů tavidel, změřeny na ICP-OES. Stejné standardy byly změřeny pomocí XRF ve formě perel. Kromě těchto dvou metod byla také provedena prvková analýza pro stanovení obsahu síry. Tyto metody byly na závěr porovnány. Z naměřených dat lze říci, že nejlepších výsledků dosáhneme pomoci metody ICP-OES.
Fusion is the process in which the sample particles are dissolved in the flux. This is used for the decomposition of substances which under normal conditions do not decompose in acid. For example, silicon, which is a substantial part of cement, is not degraded under standard conditions, so it is fused. Fusion may be in solution or in a pearl. Solution fusing is used for ICP-OES rather than XRF pearls. In addition to the pearl, XRF can also be measured in powder, but it is less accurate. This bachelor thesis deals with decomposition of standards and comparison of measured values with certified values. In the course of the work, samples of the standards were decomposed using several types of fluxes, measured at ICP-OES. The same standards were measured using XRF in the form of pearls. In addition to these two methods, elemental analysis of sulfur content was also performed. These methods were finally compared. From the measured data we can say that the best results are achieved with the ICP-OES method.
Description
Citation
PTÁČEK, M. Optimalizace tavení jako rozkladného procesu pro analýzu materiálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Dr. Ing. Martin Palou (člen) doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-12
Defence
Student se ve své práci zabýval analytickými metodami pro popis tavení vzorků. Práce byla průměrná a rovněž zvolený způsob prezentace nebyl příliš vhodný. Na dotazy oponenta odpověděl student víceméně správně a úplně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO