Optimální metody výměny řídkých dat v senzorové síti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce je zaměřena na sledování pohybu objektu decentralizovanou senzorovou sítí s využitím distribuovaného částicového filtru s fúzním centrem i s konsenzem. Model zahrnuje šum v měření senzorů i případy, kdy senzor objekt vůbec nezachytí. Uvedený přístup využívá řídkosti globální věrohodnostní funkce, jejíž vhodnou řídkou aproximací a vhodnou volbou slovníku lze významně snížit nároky na komunikaci v decentralizované senzorové síti. Diplomová práce obsahuje návrh metod výměny řídkých dat v senzorové síti a~porovnání navržených metod z hlediska přesnosti a energetické náročnosti.
This thesis is focused on object tracking by a decentralized sensor network using fusion center-based and consensus-based distributed particle filters. The model includes clutter as well as missed detections of the object. The approach uses sparsity of global likelihood function, which, by means of appropriate sparse approximation and the suitable dictionaty selection can significantly reduce communication requirements in the decentralized sensor network. The master's thesis contains a design of exchange methods of sparse data in the sensor network and a comparison of the proposed methods in terms of accuracy and energy requirements.
Description
Citation
VALOVÁ, A. Optimální metody výměny řídkých dat v senzorové síti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Zdeněk Pospíšil, Dr. (předseda) prof. RNDr. Miloslav Druckmüller, CSc. (místopředseda) doc. Mgr. Jaroslav Hrdina, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc. (člen) prof. RNDr. Jan Franců, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-15
Defence
Studentka odpověděla na otázky oponenta (viz posudek). Je potřeba vše nastavit pro potřeby praktické realizace. Co vlastně senzory měří? Vzdálenost a úhel, řeší se nepřesnosti (polární souřadnice). Otázka na věrohodnostní funkci - zodpověděla, váhy v distrib. filtru, jak vznikly? - zodpověděla. Diskuze o spojitosti distribuční funkce OK.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO