Modelování tlakových pulsací v potrubí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V této diplomové práci je řešena problematika vodního rázu v pružném potrubí s vlivem tuhosti a tlumení v materiálu trubice. Matematický model je zpřesněn o vliv tlakově závislé rychlosti zvuku v kapalině tvořené směsí voda-vzduch. Pro potřeby numerického řešení je odvozeno schéma tzv. zobecněné metody charakteristik s nezávislým časovým krokem. Tato metoda je na jednoduchém příkladu konfrontována s běžně používanou metodou charakteristik a numerickým schématem typu Lax Wendroff. V závěru práce je odvozený model, řešený zobecněnou metodou charakteristik, experimentálně ověřen.
This diploma thesis deals with problem of water hammer in pipes affected by viscoelastic behavior of pipe material. Mathematical model uses pressure dependent speed of sound in water air mixture. For purpose of numerical solution the Method of Characteristics with independent time step is introduced. This method is compared with commonly used methods such as Method of Characteristics (MOC) and Lax Wendroff scheme. Derived model, solved with Method of Characteristics with independent time step, is verified with experimental simulation.
Description
Citation
HOFÍREK, M. Modelování tlakových pulsací v potrubí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Michal Varchola, CSc. (předseda) prof. Ing. František Pochylý, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Florian, CSc. (člen) doc. Ing. Simona Fialová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Štigler, Ph.D. (člen) Ing. Jindřich Veselý, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Franc, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-20
Defence
Pan bakalář seznámil komisi s obsahem své diplomové práce na téma Modelování tlakových pulsací v potrubí. Dílči kapitoly prezentace pojednávaly o modelování a srovnání různých nemurických metod řešení tlakových pulsací v potrubí (metoda charakteristik vs. metoda Lax-Wendroff. Následovala kapitola popisující experiment. Student vymezený časový prostor vyplnil svojí prezentací. Následovalo čtení posudků včetně dotazů oponenta. Volně se přešlo k všeobecné diskusi vztahující se k obsahu práce. 1. V čem vidíte hlavní nevýhodu klasické metody charakteristik? 2. Vliv modelu rychlosti zvuku jako funkce tlaku? Předseda komise poděkoval studentovi za obsáhlou prezentaci a obhajobu diplomové práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO