Databáze tepelných parametrů oblečení pro systém iHVAC

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá měřením tepelných vlastností oděvů pomocí tepelného manekýna a využitím získaných dat pro zpřesnění predikce tepelného pocitu v systému iHVAC. První část práce je věnována rešerši dané problematiky a definování výpočetních vztahů potřebných pro experimentální měření. Důležitým bodem práce je volba metodiky měření dle dostupných norem a měřicího zařízení. Jádro práce pak spočívá v měření 5 kombinací oděvů při různých kalibračních teplotách a stejné teplotě povrchu manekýna. Následně jsou zpracována naměřená data, proveden rozbor nejistot a vyhodnocena opakovatelnost měření. Dle předpokladu se podařilo potvrdit nezávislost velikosti součinitele přestupu tepla na okolní teplotě a vypočtené tepelné odpory jednotlivých oděvů jsou v práci porovnány se stávajícím šatníkem systém iHVAC. Výstupem této práce je upřesněný a doplněný virtuální šatník, který slouží pro předpověď tepelného komfortu ve vozidle.
This diploma thesis is focused on measurement of thermal properties of clothes by thermal manikin and on application of results for prediction of thermal comfort in system iHVAC. First part of thesis is dedicated to research with relation to this topic and to definitions of main computational equations necessary for experimental measurement. The choise of method for measurement based on available standards is an important part of this thesis. The main focus of thesis lies on measuring 5 combinations of clothes at different calibration temperatures and same temperature of manikin surface. Then data are examined and also the analysis of uncertaities and repeatability is maked. According to assupmtion , the independence of value of heat transfer coefficient to ambient temperature is comfirmed and calculated heat resistance of every single clothes is compared to existing wardrobe for system iHVAC. The outcome of this thesis is specificied and completed virtual wardrobe which serves to prediction of thermal comfort in car.
Description
Citation
HRUBANOVÁ, K. Databáze tepelných parametrů oblečení pro systém iHVAC [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technika prostředí
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. František Kavička, CSc. (člen) prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Kratochvíl, CSc. (člen) Ing. Stanislav Patočka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-14
Defence
Zodpovězeny dotazy oponenta DP. Prof. Pavelek se dotázal, zda jsou do tepelného odporu oděvu zahrnuty i hodnoty konvektivních odporů na vnitřní i vnější straně. Doc. Katolický se zeptal na princip fungování systému iHVAC a vliv virtuálního šatníku na jeho funkci. Doc. Katolický se dotázal kolik bylo celkem provedeno měření a jak bylo provedeno statistické zpracování dat? Doc. Kratochvíl se zeptal jak rychlost proudění ovlivňovala naměřené hodnoty součinitele přestuppu tepla (uvedené na str. 42).
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO