Analýza procesu ohybu trubky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá tématem ohybu trubek technologií navíjení bez stabilizačního trnu. Ohyb trubek je doprovázen řadou defektů vznikajících v důsledku velkých přetvoření tvářeného materiálu. Jeden z hlavních defektů, který je v práci důkladně prozkoumán, je zploštění průřezu trubek neboli ovalita. Po nastudování odborné literatury je přistoupeno k inovativnímu řešení, které má snížit tento defekt, a to modifikací tvářecích nástrojů. Optimalizace tvaru tvářecích nástrojů je nejdříve analyzována metodou konečných prvků v softwaru ANSYS. Na základě numerických výsledků je navržen optimální tvar přítlačné lišty, která je následně vyrobena. K experimentálnímu ověření vlivu optimalizované přítlačné lišty je provedeno přibližně 100 ohybů, které potvrzují pozitivní vliv upravené geometrie drážky na ovalitu trubky v místě ohybu.
Master thesis analyzes rotary draw bending of the tubes without using a mandrel. Bending process is accompanied by many defects due to large displacement of formed material. One of the major defects is flattering of the cross section also called ovality. In order to decrease ovality comes up a proposal of the changes to the tool design. Modifications of tool’s geometry are numerically analyzed by finite element method in software ANSYS. According to the results of the simulations an optimized pressure die is manufactured. Several experimental tests are accomplished to verify the effect of the optimized tool design. Approximately 100 bends confirm a decrease of ovality using modified pressure die.
Description
Citation
ŠROM, J. Analýza procesu ohybu trubky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Tomášek, CSc. (člen) Ing. Jan Leimberger, CSc. (člen) Ing. Radek Zavadil (člen) Ing. Miroslav Jopek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-20
Defence
Student seznámil komisi se svojí prací, jejími výstupy a závěry a zodpověděl dotazy oponenta. Komise dále studentovi položila následující otázky: 1. Jaké další defekty mohou vznikat při ohybu trubek? 2. Jakým způsobem lze při ohybu trubek eliminovat odpružení? 3. Zabýval jste se při řešení problematiky rozborem působících sil? 4. Jaký jste použil materiálový model pro simulace MKP? 5. Byly při simulacích zohledňovány výrobní tolerance ohýbaných trubek?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO