Charakterizace elektrolytů na bázi směsi iontová kapalina a aprotické rozpouštědlo

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá kapalnými aprotickými elektrolyty na bázi směsí iontová kapalina a rozpouštědlo. Jako výchozí iontová kapalina byla využita směs EmimBF4, tedy, 1-ethyl-3-methylimidazolium tetrafluórborát. Jako rozpouštědla byly zvoleny směsi propylenkarbonát, etylenkarbonát a dimetylkarbonát. Elektrolyty byly obohaceny dvěma soli LiBF4 a NaBF4, z výsledných směsí byly vybrány nejvhodnější elektrolyty pro Li-ion a Na-ion akumulátory. Elektrolyty byly vybrány s přihlédnutím na požadované vlastnosti: šířka potenciálového okna, měrná elektrická vodivost a v neposlední řadě bezpečnost.
The thesis deals with liquid aprotic electrolytes based on mixtures of ionic liquid and solvent. EmimBF4, namely 1-ethyl-3-ethylimidazolium tetrafluoroborate, was used as the starting ionic liquid. A mixture of propylene carbonate, ethylene carbonate and dimethyl carbonate was used as solvents. Electrolytes were enriched with two electrolyte salts LiBF4 and NaBF4 from the resulting mixtures selected the most suitable electrolytes for Li-ion and Na-ion accumulators. Electrolytes were selected taking into account the required properties: the width of the potential window, the measured electrical conductivity and, last but not least, the safety.
Description
Citation
ŠAŠEK, M. Charakterizace elektrolytů na bázi směsi iontová kapalina a aprotické rozpouštědlo [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a materiálové inženýrství
Comittee
prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (předseda) Ing. Bohuslav Res, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Vít Chlebovský, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Ovsík (člen) Ing. Jiří Libich, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-06
Defence
Jaký je největší přínos vaší práce? Jak dochází k řešení rozpadání elektrodového materiálů? Jaká jsou opatření pro udržení čistoty vstupních chemikálií? Jaký vliv má voda na degradaci iontové kapaliny? Jsou iontové kapaliny hydrofilní nebo hydrofobní?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO