Určení termofyzikálních vlastností okují na oceli pro vysoké teploty

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá termofyzikálními vlastnostmi vrstvy okují na oceli a jejich určením pro vysoké teploty. Úvodní část shrnuje základní charakteristiky okují, dále se věnuje principům přenosu tepla s důrazem na vedení. V navazujícím textu je popsán současný stav výzkumu termofyzikálních vlastností okují. Následně se práce věnuje experimentálnímu měření termofyzikálních vlastností pomocí laserové zábleskové metody a popisu provedeného měření. V dalších kapitolách je představen konečněprvkový numerický model měřicího zařízení a je vysvětlena technika výpočtu termofyzikálních vlastností okují. Dosažené výsledky jsou srovnány s dostupnými daty a je provedena citlivostní analýza vybraných parametrů modelu.
The thesis deals with thermophysical properties of scale layer on steel and their determination at high temperatures. The first part summarizes fundamental characteristics of scales, it is also devoted to principles of heat transfer with emphasis on heat conduction. The following text presents current state of research on scales’ thermophysical properties. Subsequently, the thesis aims to experimental measurement of thermophysical properties by use of laser flash method and conducted measurement is described, as well. The following chapters present a finite-element numerical model of the measurement aparatus and computation technique for determination of scales’ thermophysical properties is explained. The obtained results are compared with available data and sensitivity analysis of selected model parameters is carried out.
Description
Citation
ONDRUCH, T. Určení termofyzikálních vlastností okují na oceli pro vysoké teploty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
doc. PaedDr. Dalibor Martišek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Šremr, Ph.D. (místopředseda) Mgr. Jana Hoderová, Ph.D. (člen) RNDr. Karel Mikulášek, Ph.D. (člen) RNDr. Rudolf Hlavička, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-14
Defence
Student prezentoval svoji bakalářskou práci na téma: Určení termofyzikálních vlastností okují na oceli pro vysoké teploty. Dále odpovídal na otázky dané oponentem práce a členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO