Aplikace mikro-broušení ve vysoce přesné výrobě se zaměřením na kvalitu povrchu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této bakalářské práce je rešeršní přehled, zabývající se technologií mikro-broušení. Zvyšující se požadavky na rozměry komponent a jejich rozměrovou přesnost (v jednotkách mikrometrů), dále požadavek vysoké kvality povrchu a použití velkého spektra těžkoobrobitelných materiálů vedly k vývoji této technologie jako samostatného odvětví. Obsahem je rozbor procesu mikro-broušení se svými výhodami a nevýhodami, používané nástroje a jejich výroba, stroje a souhrn využití této technologie v různých oblastech průmyslu.
The object of this bachelor thesis is to write a research study dealing with micro-grinding technology. Increasing the requirements of components and dimensional accurancy (in micrometer units), further the requirement of high surface quality and the application of a wide range of difficult to process materials has led to the development of this technology as an independent field. The content is overview of the micro-grinding process with its advantages and disadvantages, used tools and their machining, micro-grinding machines and an example of aplication in various areas of industry.
Description
Citation
MACHÁČOVÁ, V. Aplikace mikro-broušení ve vysoce přesné výrobě se zaměřením na kvalitu povrchu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Josef Chladil, CSc. (předseda) prof. Ing. Robert Čep, Ph.D. (místopředseda) Ing. Aleš Polzer, Ph.D. (člen) Ing. Karel Osička, Ph.D. (člen) Ing. Petra Sliwková, Ph.D. (člen) Ing. Petr Navrátil (člen)
Date of acceptance
2017-06-14
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: 1. Které materiálové charakteristiky mají největší vliv na průběh a konečný výsledek procesu mikro-broušení a zdůvodněte proč. 2. Vnikají při mikro-broušení povrchové vady? Pokud ano, yvjmenujte alespoň některé a uveďte, zda se odstraňují, případně jak. V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Co je to chladný vzduch o kterém se zmiňujete? Na co může působit a jak ovliňuje kvalitu povrchu? 2. Jakou geometrii ma brusné zrno? 3. Jaké jsou řezné podmínky pro mikro-broušení? 4. Jaká je koncepce/postup výroby nástroje? 5. Jakou mají životnost nejmenší brusné kotouče pro aplikaci mikro-broušení? 6. Je možné použít tuto technologii v medicíně, konkrétně v zubařině? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO