Výroba a vlastnosti litých keramických jader na bázi etylsilikátu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této diplomové práce je experimentální ověření vlivu složení keramické směsi na manipulační pevnosti jader u metody Shaw. Práce se zabývá především vlivem množství kyseliny ve složení vazné kapaliny na manipulační pevnost jader a pevnost jader po žíhání. Práce dále prověřuje možnost zvýšení manipulační pevnosti jader přidáním kyseliny fosforečné do vazné kapaliny.
The aim of this diploma thesis is experimental verification of the influence of ceramics composition on the manipulation strength of the cores in the Shaw method. The work deals mainly with influence of the amount of acid in the composition of the binding fluid on the handling strength of the cores and the strength of the cores after annealing. The thesis further examines the possibility of increasing the handling strength of the cores by adding phosphoric acid to the binding fluid.
Description
Citation
BOŘIL, P. Výroba a vlastnosti litých keramických jader na bázi etylsilikátu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Slévárenská technologie
Comittee
prof. Ing. Dana Bolibruchová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Milan Horáček, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Záděra, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaromír Roučka, CSc. (člen) doc. Ing. Libor Čamek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vít Jan, Ph.D. (člen) Ing. Boris Láník (člen) Ing. Jan Čech, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-21
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své závěrečné práce a odpověděl na otázky oponenta. Komise položila stuentovi následující dotazy: Proč výsledky prokládáte polynomem 4. řádu, který nemá výpovědní hodnotu? Je pevnost v tlaku správně zvolená veličina pro zkoušení jader? Jakým způsobem jsou jádra obecně nejčastěji namáhána? Jak se tento typ jader odstraňuje z odlitku? Co je hlavní motivátor pro tento typ jader? Jaké jiné typy jader by se daly uvažovat pro hydro odlitky? Záleží doba gelace na teplotě? Může být pro gelaci problém relativní vlhkosti prostředí? Je možnost této technologie jít směrem ke 3D tisku? Dokážete navrhnout nástroj pro měření rychlosti gelace při rozdílné teplotě? Jakého charakteru je ten Vámi použitý materiál?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO