Popis nestacionárních provozních stavů násoskové vírové turbiny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zaměřuje na chování násoskové turbíny při nestacionárním proudění. Tyto stavy jsou dva. První stav zahrnuje uvedení turbíny do provozu. V této situaci dochází k turbínovému čerpání. V druhém případě se jedná o odstavení turbíny zavzdušněním násosky a tím k přerušení vodního sloupce. Tato práce se především zabývá druhým případem, kde jsou srovnávány výsledky experimentu s matematickým modelem.
The master´s thesis focuses on the behavior of the siphon turbine during unsteady flow. There are two possible conditions. The first condition involves commissioning the turbine. In this situation turbine works like a pump. In the second case, it includes shutting down the turbine by aerating the siphon and thereby breaking the water column. This thesis deals with the second case, where the results of the experiment and the mathematical model are compared.
Description
Citation
KREJČIŘÍK, S. Popis nestacionárních provozních stavů násoskové vírové turbiny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Michal Varchola, CSc. (předseda) prof. Ing. František Pochylý, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Florian, CSc. (člen) doc. Ing. Simona Fialová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Štigler, Ph.D. (člen) Ing. Jindřich Veselý, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Franc, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-20
Defence
Pan bakalář seznámil komisi s obsahem své diplomové práce na téma Popis nestacionárních provozních stavů násoskové vírové turbiny. Prezentace zahrnovala počáteční motivaci řešeného problému. Stanovení přechodových dějů při provozu násoskové turbiny a následně redukce na děj zavzdušňování turbiny. Stanovení charateristik hydraulického stroje pro všechny zkoumané stavy. Popis použitého matematického modelu a uvedení srovnání experimentu s modelem. Student časový prostor vyplnil svojí prezentací. Následovalo čtení posudků včetně dotazů oponenta. Volně se přešlo k všeobecné diskusi vztahujících se k tématu práce. 1. Důvody pro použití zavzdušňovacího ventilu. 2. Přičiny rozdílu vypočteného průtokového součinitele a experimentálně zjištěného Kv. Předseda komise poděkoval studentovi za obsáhlou prezentaci a obhajobu diplomové práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO