Studium růstu ZnO krystalů ze supersaturovaného alkalického elektrolytu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá studiem růstu krystalů oxidu zinečnatého ze supersaturovaných roztoků s využitím skenovacího elektronového mikroskopu a metody XRD. Práce je rozdělená na teoretickou a experimentální část. V teoretické části se práce zabývá rozborem problematiky týkající se principu činnosti elektrochemických článků s důrazem na Ni-Zn akumulátory, jevy limitující životnost a efektivitu Ni-Zn akumulátorů. Zaměřena je především na jevy ovlivňující srážecí procesy krystalů oxidu zinečnatého a rozborem a srovnáním vhodnosti metod, které byly v experimentální části použity ke studiu růstu připravených krystalů oxidu zinečnatého. Experimentální část potom obsahuje popis přípravy supersaturovaného roztoku, postupy jednotlivých analýz a jejich vyhodnocení. Výsledky jednotlivých metod analýzy jsou porovnány s teoretickými předpoklady a mezi sebou. Experimentální část dále obsahuje kapitolu zabývající se návrhem in situ metody pro rentgenovou difrakční analýzu získaných krystalů oxidu zinečnatého.
This thesis deals with the study of growth of zinc oxide crystals from supersaturated solutions using a scanning electron microscope and XRD methods. The work is divided into a theoretical and an experimental part. The theoretical part analyses issues related to the principle of operation of electrochemical cells with an emphasis on Ni-Zn batteries and phenomena limiting the life and efficiency of Ni-Zn batteries with a focus on phenomena that affect precipitation processes of zinc oxide crystals. It also analyses and compares the appropriateness of the methods that have been used to study the growth of the prepared zinc oxide crystals. The experimental part describes the preparation of a supersaturated solution, the process of each analysis and its evaluation. The results of each method are compared with the theoretical assumptions and among themselves. The experimental part also contains a chapter dealing with the design of in situ X-ray diffraction analysis methods of the obtained zinc oxide crystals.
Description
Citation
BANNERT, T. Studium růstu ZnO krystalů ze supersaturovaného alkalického elektrolytu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a materiálové inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Petr Vanýsek, CSc. (předseda) doc. Ing. Vítězslav Novák, Ph.D. (místopředseda) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen) Ing. Jiří Starý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Vyroubal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-07
Defence
Jakým způsobem je vyráběn komerční ZnO, že má 3x menší krystaly než jste získal srážením z roztoku? Navržená cela je z materiálu PEEK, neovlivňuje i tento materiál získané spektrum XRD? Sledoval jste odolnost materiálu hadicových trnů, použitých v návrhu cely, vůči elektrolytu? Můžete popsat materiál PEEK? Co se konkrétně rozkládá v použitém elektrolytu? Zkoumal jste teplotní závislost růstu krystalů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO