Top hat svazek v optických bezkabelových spojích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce popisuje způsob tvarování Gaussova typu profilu svazku na svazek s profilem ozáření typu Top hat a vlivem atmosférických turbulencí a atmosférického útlumu na tyto dva svazky. Jejím cílem je seznámení se se strukturou atmosféry, principem vzniku optického záření, jenž je využíváno při komunikaci ve volném prostoru a vlivu atmosféry na optický svazek. K úspěšnému vytvoření svazku Top hat je zapotřebí prostudovat princip jeho tvarování pomocí plano-konvexní čočky a dalších difrakčních členů. Práce provádí vyhodnocení a vzájemné porovnání vlivu turbulentního prostředí na optické svazky Gaussova typu a typu Top hat pro dvě různé vlnové délky.
This thesis describes a way of laser beam shaping of Gaussian profile to Top hat profile and the influence of atmospheric turbulences and attenuation on both these beam profiles. Its aim is to get acquainted oneself with a structure of atmosphere, principle of optical radiation which is used in free space communication and the influence of atmosphere on laser beam. To be successful in creation of beam with Top hat profile is necessary to study the principle of focusing by using the plano-convex lenses and other diffraction elements. This thesis compares the influence of atmospheric turbulences and attenuation between Gauss and Top hat beam results for two different wavelengths.
Description
Citation
GOLDA, M. Top hat svazek v optických bezkabelových spojích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Otakar Wilfert, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Petržela, Ph.D. (místopředseda) Ing. Václav Michálek, CSc. (člen) doc. Ing. Lucie Hudcová, Ph.D. (člen) Ing. Zoltán Szabó, Ph.D. (člen) Ing. Josef Halámek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-14
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO