Měření spotřeby elektrické energie s využitím proudového transformátoru a mikropočítače Arduino

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této bakalářské práce je realizace zařízení pro neinvazivní měření spotřeby a výroby elektrické energie s výstupem naměřených hodnot. Pro měření výkonu elektrického proudu je využito neinvazivní proudové sondy s děleným feritovým jádrem. O zpracování naměřených dat se stará jednodeskový mikropočítač Arduino, ke kterému je připojen displej z tekutých krystalů. Zařízení dále umožňuje bezdrátovou komunikaci se serverovou platformou umožňující vizualizaci naměřených dat v jednoduchém grafickém rozhraní založeném na platformě ThingSpeak. Vyvinutá platforma umožňuje měření spotřeby a výroby elektrické energie v maximálním rozsahu až 30 A bez nutnosti zásahu do měřeného elektrického obvodu.
The aim of this bachelor thesis is implementation of non-invasive platform for measuring the consumption and production of electrical power. Developed device enables visualization of measured data on display. Electric current is measured by non-invasive current sensor equipped with split core made of ferrite. Measured data are processed on single board microcomputer called Arduino. The device enables wireless communication with a server platform that allows visualization of measured data in a simple graphical user interface based on the ThingSpeak platform. Created device can measure consumption or production of electrical power on appliance with maximum current up to 30 A without need of any changes in electric circuit.
Description
Citation
POKORNÝ, R. Měření spotřeby elektrické energie s využitím proudového transformátoru a mikropočítače Arduino [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc. (předseda) doc. Ing. Jan Hajný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Číka, Ph.D. (člen) Ing. Petr Dzurenda, Ph.D. (člen) Ing. Milan Šimek, Ph.D. (člen) Ing. Martin Sýkora (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
Jak byl počítán elektrický výkon, který je zobrazen v příloze B, když zařízení měří pouze elektrický proud? Jak je chráněn A/D převodník proti měřenému proudu 30 A a více? Jak náročné bylo zprovoznit bezdrátovou komunikaci na platformě Arduino? Existujenějaká zpětná vazba mazi aplikací a zařízením?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO