Analýza objektivních kritérií kvality sálu Divadla na Orlí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Podstata teoretické části této závěrečné práce tkví v shrnutí základních zákonů a principů prostorové akustiky, chování zvukových vln při průchodu prostředím, doby dozvuku, zvukové pohltivosti, impulsové charakteristiky a jejího měření. Dále také v definování některých objektivních kritérií kvality koncertních sálů. Najdeme zde základní časová kritéria, jako je doba dozvuku, počáteční doba dozvuku i míra podpory vysokých a nízkých frekvencí doznívání sálu, dále také energetická kritéria, jako je objektivní jasnost, zřetelnost nebo míra hlasitosti a některá další. Hlavní těžiště praktické části práce spočívá v naprogramování skriptu v programovacím prostředí Matlab, který načítá impulsové charakteristiky a počítá některé z objektivních kritérií kvality koncertních sálů, zároveň tyto výsledky statisticky zpracovává a porovnává je s očekávanými hodnotami. V práci je tento skript podrobně rozebrán a je popsána jeho funkce. Pro ověření funkčnosti byly provedeny výpočty, jejichž výsledky také najdeme v praktické části práce. Funkčnost byla demonstrována na výpočtech z impulsových charakteristik, které byly naměřeny v sále Divadla na Orlí při různých pozicích mikrofonu a čtyřech rozdílných konfiguracích akustických prvků v sále divadla. V závěru práce jsou výsledky výpočtů okomentovány a porovnány v závislosti na konfiguracích sálu. Dále jsou součástí práce také skripty pro výpočet a vykreslení frekvenční charakteristiky a impulsové odezvy.
The core of the theoretical part of this work lies in a summary of basic laws and principles of a room acoustics, behavior of sound waves, reverberation time, sound absorption, impulse response and methods of measurement. Furthermore, the work describe and define some of the objective quality criteria of concert halls we know. We can find basic time criteria (e.g. reverberation time, early decay time, bass ratio, high frequency ratio…) and energy criteria (e.g. objective clarity, strenght of arriving energy…) etc.. The main focus is on a script, that is programmed in Matlab. It handles calculation of some objective quality criteria of concert halls. The function of the program is described. There are some trial calculation, that are evaluated. Functionality is demonstrated on some impulse responses, that were measured in hall of a theatre Divadlo na Orlí. The positions of microphones were different and also the configuration of acoustics elements in this hall was changing. Results were compared and commented. Another part of this work are scripts for calculations of impulse response and frequency response.
Description
Citation
BĚLUNEK, A. Analýza objektivních kritérií kvality sálu Divadla na Orlí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Audio inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (předseda) MgA. Mgr. Ondřej Jirásek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Václav Mach, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Mekyska, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-21
Defence
Popiště měřicí metodu, kterou by jste použil pro měření impulsních charakteristik místností. Student zodpověděl otázku a reagoval na některé dotazy. Jak se projeví absence kalibračního náměru měřícícího mikrofonu u objektivního parametru Lateral Energy Fraction? Student zodpověděl otázku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO