Biometrie s využitím videosekvencí sítnice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Biometrické metody jsou nejmodernější způsob pro rozpoznání a ověření totožnosti osob. Jsou poměrně rychlé, bezpečné a použitelné v různých situacích. V této práci je použita sada snímků oční sítnice získaných použitím video oftalmoskopu. Snímky jsou dále upraveny pro další zpracování, nejprve převedením na černobílý binární obraz, v některých případech pak byla použita binární matice pro popis daného snímku. Poté byla navržena metoda srovnání snímků databáze s referenčním snímkem oční sítnice nazvaná metoda překrytí a posunu. Byla testována sada černobílých a poté i šedých snímků. Všechny výpočty metody byly realizovány v programu Matlab, jehož výsledkem bylo určení nejvíce shodného snímku se snímkem referenčním a vyhodnocení celkové přesnosti programu.
The biometric methods are the most advanced methods for recognition and verification of person identity. These methods are quite fast, safe and applicable in different situations. In this thesis is used a set of retinal scans taken with a video-ophtalmoscope. These pictures are further modified for next processing, first of all by convertion into black-andwhite binary image, in some cases was after that used a binary matrix for description of image. Afterwards was suggested comparison method of images from the database with reference image of the retina: method of overlap and shift. It was tested a set of blackand-white and then also grey images. All method calculations was realized in program Matlab of which outcome was determination of the most congruent image with reference image and evaluation of overall program accuracy.
Description
Citation
OWEIS, K. Biometrie s využitím videosekvencí sítnice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) Ing. Marina Ronzhina, Ph.D. (místopředseda) Mgr. Daniel Vlk, CSc. (člen) MUDr. Jan Máchal, Ph.D. (člen) Mgr. Ing. Karel Sedlář, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Svoboda (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. MuDr. Máchal položil otázku: Jaké typy pacientů tvořili data? Ing. Ronzhina položila otázku: Jak jste určil referenční snímky? Jak jste volil snímky pro vstup algoritmu? Student obhájil bakalářskou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO