Měření tepové frekvence pomocí chytrého telefonu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá možností měření tepové frekvence pomocí chytrého telefonu. V dnešní době velká část lidí vlastní chytrý mobilní telefon a novější přístroje díky svým senzorům a dalšímu vybavení dokáží zaznamenávat různá data. Aktuální trend je využití těchto dat tak, aby mobilní telefon nahradil přístroje jiné, např. navigaci, fotoaparát, videokameru či multimediální přehrávač. V poslední době nacházejí mobilní telefony uplatnění také v oblasti medicíny a díky jejich masovému rozšíření je zde potenciál využití k včasnému odhalení zdravotních problémů. S funkční mobilní aplikací se vyšetření stává levné, rychlé, stále dostupné a snadné pro širokou veřejnost. Na začátku práce je uveden základní anatomický a fyziologický popis srdce a oběhové soustavy, dále je zde pojednáno o měření TF, historii měření, metodách měření TF a problematice měření TF pomocí chytrého telefonu. Dále jsou popsány dvě navržené metody využívající mikrofon a akcelerometr mobilního telefonu. U každé metody je popsáno provedené testování a statistické vyhodnocení. Práce potvrdila možnost využití těchto metod pro relativně přesné měření tepové frekvence, a to i za různých podmínek měření. Vytvořené aplikace s grafickým uživatelským rozhraním jsou v práci popsány i s ukázkami. Poslední část obsahuje porovnání metod, doporučení pro měření a závěrečné vyhodnocení.
This bachelor thesis deals with the possibility to measure heart rate using a smartphone. Today, many people own a smartphone. Newer devices can record various data thanks to its sensors and additional equipment. The current trend is to use the data so that the mobile phone can replace other devices, e.g. navigation, camera, camcorder or multimedia player. Recently, mobile phones have also been used in the field of medicine and, thanks to their mass extension, there is the potential to use them to detect health problems early on. With a functional mobile application, testing becomes cheap, fast, always available and easy to the general public. The beginning of the thesis describes the basic facts about physiology and anatomy of the heart, and circulatory system. Methods of heart rate monitoring using standard devices and smartphones, and measurement history are discussed as well. Two proposed methods using the smartphone's microphone and accelerometer are described below. For each method, testing and statistical evaluation are described. The thesis confirmed the possibility of using these methods for relatively accurate pulse rate measurement, even under different measuring conditions. Created applications with graphical user interfaces are described in the thesis including examples. The last part contains a comparison of methods, recommendations for measurement and final evaluation.
Description
Citation
VÍTEČEK, J. Měření tepové frekvence pomocí chytrého telefonu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) Ing. Denisa Maděránková, Ph.D. (místopředseda) Ing. Oto Janoušek, Ph.D. (člen) MUDr. Michal Jurajda, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Sekora (člen) Mgr. Veronika Bulková, Ph.D., MHA. (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky a student odpověděl na otázky členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO