Analýza variability srdečního rytmu ze spánkového EKG

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou variability srdečního rytmu ze spánkového EKG. Práce je rozdělena na dvě části. První je pojatá jako literární rešerše. Věnuje se fyziologii srdce a dýchací soustavy, EKG křivce, spánkovým fázím, apnoí a především analýze srdečního rytmu. V druhé části je analýza srdečního rytmu naprogramována v prostředí MATLAB. Algoritmus je vyzkoušen na reálných datech získaných z veřejně dostupné databáze. Pomocí parametrů z časové a frekvenční oblasti se statisticky hodnotí rozdíl mezi fyziologickým signálem EKG a EKG s apnoe. Statistickým Kruskalovo-Wallisovým testem byl potvrzen signifikantní rozdíl mezi fyziologickým signálem a signálem s apnoe.
This bachelor thesis deals with an analysis of heart rate variability from sleep ECG. The thesis is divided into two parts, the first one is theoretical part and describes the physiology of heart and respiratory system, ECG curve, sleeping phases, apnea, and above all analysis of heart rate variability of ECG. In the practical part, using MATLAB software, was developed an algorithm of the analysis. The algorithm was tested on real signals from a publicly accessible database. The difference between the physiological ECG and the ECG with apnea is statistically evaluated using sing parameters from the time and frequency domain. Kruskal-Wallis statistic test confirms that there is a significant difference between the physiological signal and the apnea signal.
Description
Citation
LEPKOVÁ, K. Analýza variability srdečního rytmu ze spánkového EKG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) prof.Ing. Marek Penhaker, Ph.D. (místopředseda) Ing. Helena Škutková, Ph.D. (člen) Ing. Martin Mézl, Ph.D. (člen) MUDr. Zuzana Nováková, Ph.D. (člen) Mgr. Erik Staffa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Studentka obhájila bakalářskou práci s výhradami a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO