Perforovaná dielektrika a dielektrické rezonátorové antény s vyššími módy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá buzením vyšších módů v kvádrových a válcových dielektrických rezonátorových anténách pro účely zvýšení zisku. Pomocí numerických simulací jsou studovány vlastnosti a limity anténních prvků. Je zkoumáná vzájemní vazba mezi dielektrickými rezonátorovými anténami pracujícími s vyššími vidy a na základě výsledků je možno usuzovat o vhodnosti těchto prvků k popužití v anténních řadách. V práci je popsán analytický model efektivní permitivity perforovaných dielektrik, který respektuje anizotropní povahu tohoto materiálu. Model je založen na Maxwell Garnettové aproximácií nehomogenních materiálů. Dále jsou studovány povrchové vlny na perforovaných substrátech a je ověřena použitelnost teoretického modelu i v tomto případě. Nakonec jsou studovány dielektrické rezonátorové antény vytvořené pomocí perforací v dielektrickém substrátu a je demonstrováno zhoršení určitých vlastností takových antén.
The thesis deals with the excitation of higher-order modes in the rectangular and cylindrical dielectric resonator antennas for gain enhancement purpose. The properties and limitations of the antenna elements are studied numerically. Mutual coupling between the higher-order mode dielectric resonators is examined and the results prove the elements to be suitable for antenna array applications. For perforated dielectrics, an analytical model of effective permittivity that respects its anisotropic properties is proposed. The model is based on the Maxwell Garnett approximation of inhomogeneous media. Surface waves on perforated substrates are then studied and the validity of the analytical model is verified also in this case. The dielectric resonator antennas embedded in perforated substrates are studied and certain degradations in antenna properties are pointed out.
Description
Citation
MRNKA, M. Perforovaná dielektrika a dielektrické rezonátorové antény s vyššími módy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Čtyroký, DrSc. (člen) doc. Ing. Milan Polívka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Václav Kotlan, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D. (člen) prof. Davor Bonefačic - oponent (člen) prof. Michal Mrozowski - oponent (člen)
Date of acceptance
2017-06-29
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO