Tvorba laboratorních přípravků pro bezdrátový přenos elektrické energie založený na magnetické indukci

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem práce je seskupit informace o bezdrátovém přenosu pomocí magnetické indukce a o současných řešeních bezdrátových aplikací v praxi. Práce obsahuje teoretický základ a informace o současném stavu bezdrátových napájecích aplikací. Najdeme zde fyzikální princip a návrh možného technického řešení bezdrátového systému. V práci jsou uvedeny informace z některých legislativních a hygienických předpisů. Druhým cílem je návrh laboratorního zařízení na základě získaných informací a jeho realizace pro účely výuky a měření. V této části byla zvolena topologie obvodu a parametry rezonančních obvodů. Byl vyroben přípravek sestávající z budiče, primárního obvodu, sekundárního obvodu a modulu pro měření. Třetím cílem je provedení měření na tomto přípravku. A vyhodnocení charakteristik z pohledu účinnosti. Naměřena byla data, která byla zpracována do charakteristik. Byla měřena účinnosti přenosu v závislosti na vzdálenosti a použité zátěži. Současně byla sledována pracovní frekvence přípravku. Dále bylo provedeno měření na dalším laboroatorním přípravku, kde bylo dosaženo účinnosti více než 51 %. Práce je členěna do 4 hlavních kapitol, které tématicky můžeme pojmenovat: informace, teorie, návrh a měření. V prvních dvou kapitolách je řešena teorie a popis technologií již aplikovaných systémů především z dopravy. V následujících dvou kapitolách je obsažen popis návrhu přípravku a samotné měření účinností.
The aim of the thesis is to collect the information about wireless transmission by using magnetic induction and about the current solutions of wireless applications in practice. The thesis includes theoretical basis and information about the current state of wireless power applications. This thesis is also focused on physical principle and draft of possible technical solution. On top of that, it also contains the information from some legislative and hygienic regulations. The second aim is draft of laboratory equipment on the base of gained information and its implementation for purpose of teaching and measuring. For this part was chosen topology of circuit and the specifications of resonance circuits. It resulted in producing a preparation, which consists of the exciter, primary circuit, secondary circuit and a module for measuring. The third aim is to take a measurement on this product and evaluation of characteristic from point of view of efficiency. Measured data were integrated into characteristics. The efficiency of transfer was measured depending on distance and used load. At the same time was also observed work frequency of product. Furthemore, another laboratory product was measured, in which was reached the efficiency more than 51%. The thesis is divided into four main chapters, which can be thematically named as follows: the information, the theory, the draft and the measurement. The first two chapters deal with the theory and characterization of technologies of already applied systems mainly from transport. The following two chapters contain the description of proposal of the product and the very measuring of the efficiency.
Description
Citation
KOPEČNÝ, D. Tvorba laboratorních přípravků pro bezdrátový přenos elektrické energie založený na magnetické indukci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (místopředseda) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
Student prezentoval bakalářskou práci na téma Tvorba laboratorních přípravků pro bezdrátový přenos elektrické energie založený na magnetické indukci. Student odpověděl na otázky oponenta bakalářské práce uvedené v posudku. V následné rozpravě se doktor Krbal zeptal na použité kondenzátory v sekundární části obvodu a jejich účel. Student vysvětlil uvedené zapojení a zvolené komponenty. Doktor Ptáček se dotazoval na obyklou účinnost uvedených zařízení. Student uvedl účinnost, které chtěl dosáhnout a odůvodnil hodnotu provedenou rešerší. Doc. Baxant se dále dotazoval na související legislativní omezení s ohledem na zdravotní aspekty použité technologie. Student otázku zodpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO