Komplexní návrh úseku venkovního vedení přenosové soustavy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá návrhem úseku venkovního vedení přenosové soustavy umístěného v lokalitách se specifickými atmosférickými podmínkami. V práci je detailněji popsána elektrizační síť v České republice a jsou uvedeny rozdíly mezi distribuční a přenosovou soustavou. Teoretická část práce charakterizuje dílčí prvky venkovního vedení a popisuje používané vodiče a stožáry. Dále je proveden rozbor problematiky klimatických podmínek majících vliv na vlastnosti vedení. V práci je rozebrána mechanika vedení a jsou charakterizovány nesymetrické stavy z hlediska mechaniky vedení. Praktická část práce se zabývá již konkrétním návrhem úseku vedení přenosové soustavy. V rámci praktické části je hodnocena oblast, kde je předpoklad výstavby výkonově významného zdroje elektrické energie. V souvislosti s tím jsou hledány možná řešení vyvedení výkonu do elektrizační soustavy. Z navržených možností je vybrána technicky nejpravděpodobnější varianta, která uvažuje nové venkovní vedení 400 kV. Pro tuto variantu je proveden výpočet dvou kotevních úseků v různých námrazových oblastech. Výsledkem výpočtů jsou projekční tabulky a podélné profily daných úseků. Porovnáním výsledků je ukázáno, jak námraza ovlivňuje zatížení vedení.
The aim of thesis is a design of overhead lines of transmission system under specific weather conditions in given area. Furthermore, it gives a summary about the transmission and distribution systems and describes basics of overhead lines, used conductors and pylons in Czech Republic. It also presents the issue of climate conditions having a eminent influence on overhead lines. Moreover, theoretical part of thesis contains conductor mechanics and also mentions asymmetric state of overhead lines. Practical part deals with a design of specific part of overhead lines at voltage level of 400 kV and generally evaluates area where lines would be operated. In this area the new power energy source is hypothetically planned and therefore thesis analyzes possible variants of connection this source to transmission system. For one of these variants there are the calculations of two sections of the overhead lines under different weather conditions in more detail. The results bring longitudinal profile and assembling table for each section and they demonstrate the major impact of icing on the overhead lines.
Description
Citation
REISKUP, F. Komplexní návrh úseku venkovního vedení přenosové soustavy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (člen) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-20
Defence
Student seznámil komisi se svojí bakalářskou prací s názvem Komplexní návrh úseku venkovního vedení přenosové soustavy. Vedoucí práce Ing. Michal Ptáček přečetl posudky vedoucího a oponenta bakalářské práce. Student odpověděl na otázky oponenta. Doc. Jaroslava Orságová položila dotaz týkající se způsobu řešení stavové rovnice. Student uvedl, že tato rovnice byla řešena v programu MS Excel. Další otázka se týkala návratové doby jevů ovlivňujících namáhání vedení (vítr, námraza). Student uvedl, že počítal s návratovou dobou 50 let.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO