Galerie letecké techniky a tradic letectví na letišti Medlánky v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem Galerie letecké techniky a tradic letectví na letišti Medlánky v Brně. Součástí práce je také urbanistické řešení daného území sportovního letiště Medlánky, jeho propojení s přilehlými městskými částmi Komín a Medlánky navržením nových pěších cest a cyklostezek a vnitroareálové provozní a logické uspořádání a propojení. V návrhu uvažuji se zachováním dvou stávajících historických hangárů a asanací zbylých objektů a následnou dostavbou potřebných hangárových a technologických objektů. U návrhu bylo prioritou a hlavní ideou vytvoření a dodržení kompozičních a pohledových os, tak aby byl zajištěn vizuální kontakt se všemi provozy a tak zajištěna snadná orientace v areálu. Z tohoto principu kompozičních os je odvozen půdorysný tvar a hmota hlavního řešeného objektu „Galerie“, ve kterém je kromě výstavního prostoru integrován také prostor pro správu a provoz galerie a v uzavřené a dispozičně oddělené části stravovací zařízení ve formě restaurace s omezeným provozem a její technické, provozní a sanitární zázemí. Galerie je navržena a situována tak, aby spolu s ostatními objekty tvořila kompaktní prostor pro návštěvníky, který je vizuálně i fyzicky oddělený od prostoru užívaného piloty s volným pohybem strojů a předešlo se tak potenciálně nebezpečným situacím. V práci také řeším objekt „klubovny“ zahrnující funkci správy letiště, pohotovostního ubytování, společenskou funkci, prostor pro modelářské letce a hmotu dispečerské věže, který tvoří hranici mezi částí pro návštěvníky a částí využívanou aeroklubem.
This thesis describes design gallery of aviation technology and traditions at the airport in Brno Part of my thesis is focused on urban solution of area layout its interconnections with near districts “Komín“ and “Medlánky“. There is new pedestrian, cycling paths, operational and logistic roads inside the complex layout. This design supposed to keep the two existing historic hangars and demolishing remaining buildings with subsequent completion of necessary objects. Priority and the main idea is to keep compositional and visual axis to ensure visual contact with all airport operational parts to ease of orientation. According to this principle is mass and platform solved with object “gallery”. This object in addition to the exhibition space is also used for administration and operation department of the gallery. In separate part there is ensured catering in form of restaurant with associated technical, operational and sanitary facilities. The gallery is designed to visually and physically separate section used by pilots and airport vehicles from visitors to avoid dangerous situation. Other buildings I have designed in my project are “the clubhouse”, airport administration, emergency accommodation, social activity space mainly designed for aircraft-model pilots and the air traffic control tower. These objects creates border between premises restricted for aero club and visitors.
Description
Citation
BLAHOVÁ, D. Galerie letecké techniky a tradic letectví na letišti Medlánky v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Date of acceptance
2016-06-13
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO