Územní studie rozvojového území Vítkovice - Moravská Ostrava

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Základní urbanistickou ideou je vytvořit novou kvalitní obytnou zástavbu v kombinaci s plochou pro sport, rekreaci a odpočinek, stejně jako plochy pro výrobu a skladování. Na rastru 100x100m vznikají komplexy bytových domů se zeleným průchozím vnitroblokem. Mezi jednotlivými celky se nachází volný prostor se zelenými plochami řešený jako obytná zóna. Na souběhu dvou rastrů vzniká v centrální části řešeného území náměstí lemované bytovými domy s polyfunkčním charakterem a zvýšeným komerčním parterem. Dominantou náměstí je nízký multifunkční objekt, plocha náměstí je ponechána vyjma drobných ploch zeleně volná, variabilní (možnost pořádání společenských akcí, trhů atd.). Na náměstí diagonálně navazuje další významná plocha - park s hřištěm - a menší náměstí s terasovým posezením. V této části jsou navrženy tři viladomy. Park ústí u řeky Ostravice, kde vzniká nábřeží s možností posezení. V severní části je umístěn hotel vzniklý rekonstrukcí původní průmyslové budovy doplněný o přízemní restaurační objekt. Kolem něj vzniká park se vzrostlou zelení a multigeneračním hřištěm. Terasové domy se nacházejí v severovýchodní části a hlavní obytné místnosti mají atraktivní výhled na řeku. Řadové rodinné domy lemují páteřní komunikaci – zde je kvůli hlukovému a vizuálnímu komfortu umístěna alej stromů. Typologie a rozmístění ostatních, samostatně stojících domů je inspirována koloniemi dělnických domů např. Baťovy domky ve Zlíně. Mezi jednotlivými pozemky není pevný plot, pouze jsou odděleny nízkou zelení.
'The inspiration behind this project is the new urbanist idea which combines residential development with green spaces for leisure and sport as well as mixed use commercial areas and storage. The layout of the area is a grid formed by 100m squared plots with residential houses with personal yards. These plots are grouped as complexes and between each complex is a communal green space. On the outside of the inner grid, there are mixed use apartment buildings and a high commercial floor. The square is dominated by a smaller multi-purpose building with a fluid outside space in which community events can be organized. Diagonally connected to the square is a park with a playground and an area with patio seating in addition to three villa houses. The park leads to the river embankment, into which tiered seating will be created. Around the hotel, there is another park with a multi-generational playground. In the northern part is located hotel renovated from the original industrial buildings with added ground floor restaurant area. Around hotel there is a park with green space and multi-generational playground. The terrace houses are located in the northeastern part of the complex and feature an attractive riverside view. Row houses line the the main road and are buffered from street noise by a line of trees. Typology and placement of other, separate houses is inspired by colonies of worker-houses eg. Baťa houses in Zlín. In between each ground these is no fence and are only separated a slight depression in the green.
Description
Citation
FIŠEROVÁ, A. Územní studie rozvojového území Vítkovice - Moravská Ostrava [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Date of acceptance
2016-06-14
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO