Galerie letecké techniky a tradic letectví na letišti Medlánky v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce s názvem Galerie letecké techniky a tradic letectví na letišti Medlánky v Brně řeší v rozsahu studie potencionální budoucí vývoj nyní zastavěného areálu letiště Medlánky. Původní dřevěné hangáry jsou doplněny novými drobnějšími i rozsáhlejšími stavbami. V diplomové práci jsou blíže rozpracovány objekty Galerie letecké techniky, pracoviště Fakulty strojního inženýrství a občerstvení, nahrazující proslulou hospůdku U Křivé vrtule. Tyto objekty jsou určené pro veřejnost a navazují na část letiště, která je určena pouze pro letištní dopravu a provoz. Všechny tři objekty jsou řešené jako dřevostavby kombinované s prosklenými fasádami, jejichž výhled je směřován na vzletovou dráhu. Stavby kladou důraz na nízkoenergergetický provoz. Budovy občerstvení a pracoviště VUT jsou vzhledem velice podobné původním hangárům se sedlovou střechou. Budova galerie se vzhledem liší. Jedná se o velkorozponovou halu jejíž nosnou konstrukci tvoří lepená dřevěná žebra navzájem ztužená. Konstrukce tak zajišťuje dostatek volného prostoru pro vystavované exponáty.
The thesis design called Gallery of aviation tecnology and traditions of aviation at the airport Medlanky in Brno is engaged the future developement othe airport complex. Traditional wooden hangars are complemented with new buildings, the Gallery of aviation technology, the Faculty of Mechanical engineering department and Snackbar replacing U Krive vrtule pub. All these buildings are public in relation with operational part. All three buildings are wooden structures combined with glass facade directed to runway. Buildings are based on low energy consumption. The Pub and VUT department are inspired by the original hangars with gabled roof. The gallery is different. The building is a large-span hall whose structure is composed of glued wooden stiffened ribs. Design provides enough space for exhibits.
Description
Citation
SOUKUPOVÁ, V. Galerie letecké techniky a tradic letectví na letišti Medlánky v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Date of acceptance
2016-06-13
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO