Centrum pro sport a volný čas Brno

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tématem zadání diplomové práce Centrum pro sport a volný čas Brno je řešení relaxačního a sportovního areálu ,,Centrum Lužánky“. Předmětem práce je architektonicko-urbanistická studie, která se zabývá zpracováním konceptu sportovního centra za Lužánkami v Brně-Ponava. Diplomová práce detailněji řeší objekt a území stávajícího bazénu Lužánky. Stávající stav objektu postaveného v roce 1979 již nesplňuje požadavky pro návštěvníky a sportovce. Hlavním cílem práce je rekonstrukce stávajícího 50 m bazénu, návrh nového 25 m bazénu umístěného pod suterénem stávajícího objektu, který umožní například pořádání mezinárodních závodů. Zároveň se sníží zatížení těchto bazénů, vytvořením vnitřního a venkovního aquaparku, zejména pro skupinu rekreačních návštěvníků. Atraktivitu objektu zvyšuje nově navržená parková odpočinková zóna a navržená víceúčelová plocha, v letním období splňující účel sportovního hřiště, v zimním období kluziště. Další přidanou hodnotou objektu je vytvoření zóny s vnitřní a venkovní kavárnou a rozsáhlé odpočinkové zóny na střeše aquaparku. Areál celkově zvyšuje občanskou vybavenost území navrženým konceptem rozsáhlých služeb pro zdraví, relaxaci a sport. Výhodou celého konceptu je vzájemné propojení všech objektů. Vstup do objektu zkracuje navržená lávka pro pěší, dostupná z jižní i severní frekventované strany. Celkový návrh je podtržen navýšením nových parkovacích ploch umístěných zejména podél příjezdové komunikace ul. Sportovní, procházející zelenou zónou. Komunikace a parkovací plochy mají podobu obytných ulic, respektující pohyb chodců. Území má velmi bohatou sportovní historii, která se datuje již od roku 1922. Novým konceptem navyšující sportovně rekreační kapacity budou naplněny požadavky a současná očekávání návštěvníků v dané lokalitě a zároveň se tak zvýší atraktivita celého území.
The theme of the dissertation titled the Centre of Sport and Leisure Time in Brno is a design of a relaxing and sport site „Centrum Lužánky“. The subject of this project is architectonic-city-planning study, which deals with elaborating a concept of a sport centre behind Lužánky in Brno-Ponava. This dissertation contains details of the facility and the area of the current swimming pool Lužánky. The current state of the facility built in 1979 doesn’t meet requirements of visitors and sportsmen anymore. The main aim of this project is the reconstruction of the current fifty-meter swimming pool, a design of a new swimming pool placed under the ground floor of the current building, which will provide space for organizing international competitions, trainings of professional sportsmen, etc. At the same time the busyness of the current swimming pools would be lowered by building a new indoor and outdoor waterpark, especially for the group of recreational visitors. The attractiveness of the facility will be increased by the newly designed park relaxing area and proposed multipurpose area, used as a sports field in the summer and as an ice ring in the winter. Additional value of the facility is comprised by an indoor and outdoor café and large relaxing area on the roof of the waterpark. The whole area increases the community facility availability by a proposed wide range of services for health, relax and sport. The advantage of the whole concept is the mutual connection of all facilities. The entrance to the area is shortened by a designed pedestrian bridge, accessible from the south and north busy areas. The whole project is enhanced by increased number of new parking places, located particularly along the access road, the street Sportovní, going through a green zone. The road and parking places are proposed in the design of residential streets, respecting walking pedestrians. The area has a very rich sport history, which is dated back to 1922. The new concept increases th
Description
Citation
CHOVANEČKOVÁ, N. Centrum pro sport a volný čas Brno [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Date of acceptance
2017-06-12
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO