Výroba žárovzdorného ostřiva v šachtových pecích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Výpal žárovzdorných ostřiv probíhá v šachtových nebo rotačních pecích. Výchozí suroviny pro výpal jsou žárovzdorné jíly, jílovce a lupky. Před výpalem se provádí třídění a sítování suroviny, při kterém dochází ke vzniku jemných podílů jílů. Tento odpad je nepoužitelný pro výpal běžným způsobem v šachtových pecích. Možností, jak řešit tento problém, se jeví briketování jemných podílů. Vytvořením briket vhodného tvaru lze dosáhnout stejných vlastností jako u surového jílovce. Tento způsob zpracování jemných podílů s sebou dále přináší nové možnosti výroby žárovzdorných ostřiv. Přidáním vhodné korekční suroviny, jako například mullitického prášku, lze vyrábět speciální ostřiva s požadovanými parametry na přání zákazníka.
Firing of refractory aggregate takes place in blast or rotary furnaces. Raw materials for firing are refractory clays, claystones and shales. Sorting and sieving is performed before firing, in which occurs to formation of the fine clay. This waste is not useful for firing in common way in blast furnaces. Possibility, how to solve this problem, seems to be briquetting of fine clays. This method of proccesing fine clays brings with it new possibilities in refractory aggregate production. By adding a suitable correction material, such as mullite powder, special refractory grog with required properties can be produced on customers wishes.
Description
Citation
ZEMÁNEK, D. Výroba žárovzdorného ostřiva v šachtových pecích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2017-06-12
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO