Vliv vzduchotechnických zařízení na akustické mikroklima čistých prostorů

Abstract
Náplní práce je vytvoření systémového opatření pro zabránění šíření a následnému útlumu zvuku v systémech vzduchotechniky obsluhující čisté prostory. Práce prezentuje řešení útlumu hluku jak ve vyšetřovaném prostoru, tak v potrubních rozvodech vzduchotechniky, které využívá na trhu dostupného materiálu ve formě zvukově izolačních hadic. V rámci systémového řešení je část práce zaměřena na optimální návrh koncových elementů pro distribuci vzduchu v čistém prostoru. Metody zpracování využívají teoretického a experimentálního přístupu. Vlastní experiment, tvoří jedinečnou analýzu zvukově izolačních vlastností vybraného výrobku za specifických podmínek. Získaná data jsou analyzována a následně zapracována do v rámci této práce vytvořeného programového modulu pro stanovení útlumu a šíření hluku v uzavřeném prostoru. Matematické výpočty a fyzikální závislosti jsou naprogramovány do vlastní DLL knihovny v programovacím jazyku DELPHI.
The work description is to create a system of measures to prevent the spread and the consequent attenuation of sound in air handling systems serving the cleanrooms. The thesis presents a solution to noise attenuation in the investigated area, and in HVAC duct, which uses a commercially available material in the form of sound insulation hoses. In the systém solution is part of the work focuses on the optimal design of terminal elements to distribute air in a clean room. Processing methods utilize theoretical and experimental approach. The experiment comprises a unique analysis of the sound insulation properties of selected products under specific conditions. The data obtained are analyzed and incorporated into the framework of this work created program module for determining the attenuation and noise propagation in an enclosed space. Math and physical dependence are programmed into their own DLL by programming language DELPHI.
Description
Citation
JELÍNEK, O. Vliv vzduchotechnických zařízení na akustické mikroklima čistých prostorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
Date of acceptance
2016-09-14
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO