Redukce šumu audionahrávek pomocí hlubokých neuronových sítí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
F
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá možností použití hluboké rekurentní neuronové sítě typu Long Short-Term Memory pro robustní odšumování zarušeného signálu. LSTM je v současnosti velice lákavá architektura díky své vlastnosti pamatovat si předchozí váhy, a nebo je upravovat nejen dle použitých algoritmů, ale také zkoumáním změn v sousedních buňkách. V práci je popsán výběr výchozího datasetu a použitých šumů spolu s vytvořením optimálních testovacích dat. Pro trénování sítě je zvolen framework KERAS pro jazyk Python. Jsou prozkoumány a popsány kandidátní sítě pro možné řešení, následně je provedeno několik experimentů pro zjištění skutečného chování neuronové sítě.
The thesis focuses on the use of deep recurrent neural network, architecture Long Short-Term Memory for robust denoising of audio signal. LSTM is currently very attractive due to its characteristics to remember previous weights, or edit them not only according to the used algorithms, but also by examining changes in neighboring cells. The work describes the selection of the initial dataset and used noise along with the creation of optimal test data. For network training, the KERAS framework for Python is selected. Candidate networks for possible solutions are explored and described, followed by several experiments to determine the true behavior of the neural network.
Description
Citation
TALÁR, O. Redukce šumu audionahrávek pomocí hlubokých neuronových sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Kiska (člen) Ing. Anna Kubánková, Ph.D. (člen) Ing. Vlastimil Člupek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-08-29
Defence
Proč se v práci neobjevuje statistická analýza, která byla součástí zadání diplomové práce? Proč se v práci neobjevuje podrobná rešerše literatury, která by čtenáři objasnila stav problematiky v dané oblasti? Student nedopracoval práci na požadovanou úroveň. Práce pouze na 4 stranách popisuje postup studenta. Student nesplnil zadáni.
Result of defence
práce nebyla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO