Přenos a zobrazení videa v prohlížeči pro záznam pracovní plochy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem práce je navrhnout a realizovat unikátní službu kombinující nejnovější technologie na poli webových aplikací. Služba umožní záznam pracovní plochy s následnou P2P distribucí mezi sledujícími uživateli a to jen za pomocí webového prohlížeče. Základem práce je analýza dostupných moderních a připravovaných technologií, které dovolují prakticky realizovat takovou službu. To zahrnuje získání přístupu k pracovní ploše, její záznam, zpracování získaných dat a jejich přenos sítí s následným přehráním pozorovateli. Videa jsou upravena pro přehrávání po částech s možností posuvu. Pro zajištění škálovatelnosti řešení je implementována distribuovaná architektura výměny částí záznamu mezi uzly formou hybridní P2P VoD sítě. Přehrávač tak umožňuje získání potřebných částí od aktuálně sledujících uživatelů a to včetně plynulého přehrávání videa během probíhajících přenosů s možností libovolného přesunu ve videu. Vzhledem k velmi rané či experimentální podpoře některých použitých API je vždy zpracován patřičný rozbor dostupné podpory prohlížečů.
Aim of the thesis is to design and implement unique service based on the newest technologies in web apps fi eld which allows screen recording followed by P2P distribution between participating users using web browser only. Thesis deals with the analysis of modern and coming technologies which allow practical implementation of such a service. It involves obtaining access to the screen source data, its recording, transforming and transmission over the network followed by playing on the other side. Recorded videos are adapted for part by part use in a player with seeking capability. Distributed architecture for data exchange between peers using peer-to-peer connection based on hybrid P2P VoD network provides scalability of the solution. The player allows obtaining the necessary parts of the videos from the current watchers with smooth video playback experience during ongoing transmissions whilst allowing arbitrary video shifting. In consideration of early stages of development or experimental support for some of the APIs needed for this work, research into browsers' support with discussion on realistic applicability nowadays is always performed.
Description
Citation
SVAČINA, L. Přenos a zobrazení videa v prohlížeči pro záznam pracovní plochy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Bezpečnost informačních technologií
Comittee
doc. Ing. Richard Růžička, Ph.D., MBA (předseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (místopředseda) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Martin Sysel, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-08-25
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Jak se bude výsledné řešení chovat při řádově vyšším počtu klientů? Jaké jsou specifické situace, kdy se dá očekávat, že systém bude fungovat neoptimálně?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO