Uživatelské rozhraní pro komunikaci s domácím mobilním robotem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce řeší návrh a testování komunikace mezi seniorem a jednoúčelovým robotem. Nejdříve je popsán návrh a architektura systému pro testování. Na devatenácti dotázaných byla ověřena srozumitelnost komunikace. V této práci jsou prezentovány i další názory týkající se  použitelnosti nebo cenové dostupnosti automatizovaného zařízení určeného ke zvedání a podání předmětů ze země. Výsledky dotazníků a měření ukázaly, že práce s robotem je příjemná i srozumitelná. Dokonce i senior je schopen se po pár pokusech naučit s tímto zařízením efektivně komunikovat. Hlavním zjištěním je, že byť robot vydává neverbální zvuky, je snadné jej pochopit. Ani výběr zvukové sady nemá vliv na srozumitelnost komunikace.
In this master thesis are presented design and testing processes of communication between elderly and single-purpose robot. At the beginning design and architecture of the system for testing are described. Communication understandability was checked in interviews with nineteen people. Other opinions on usability or affordability of automatic device, which is used for picking and lifting objects from the ground, are presented in this thesis. Results from questionnaires and measurements showed that working with the robot is pleasant and understandable. Even senior is able to learn effective communication with this device. The main finding is that even robot communicates through nonverbal sounds, is easy to understand it. Choosing of sound set has no influence on communication understandability.
Description
Citation
KAŠPAROVÁ, N. Uživatelské rozhraní pro komunikaci s domácím mobilním robotem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (předseda) prof. Ing. Tomáš Hruška, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen) Doc. Ing. Ivan Polášek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " E ". Otázky u obhajoby: V závěru uvádíte: "Co se týče srozumitelnosti, na samotných zvucích příliš nezáleželo. Důležitým kritériem pro zvolené zvuky je, aby byly v příjemné frekvenci a nebyly příliš dlouhé." Který Váš experiment zkoumal, zda vadí či nevadí některé frekvence? Který experiment zkoumal vhodnost různých délek zvuků? Na základě čeho jste učinila citovaný závěr? Na straně 39 uvádíte: "Ti, kteří vyhodnotili, že by zařízení potřebovali, si nemyslí, že by robot měl vliv na kvalitu jejich života. Na druhou stranu však věří, že by jim pomohl zlepšit nějakou oblast." Tj. ti, kteří zařízení potřebují , si myslí, že by nic neudělalo s kvalitou jejich života, ale věří, že by pomohlo jejich život zlepšit . Jak tomu rozumět? Dokážete si představit, čím takováto interpretace naměřených hodnot může nahlodávat důvěru čtenáře? Nebála byste se své babičce do bytu nastěhovat plně autonomní mašinu vysokou 170cm a širokou 120cm?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO