Mobilní systém pro rozpoznání textu na Androidu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá tvorbou mobilní knihovny pro předzpracování obrazu s textem, která představuje součást systému pro rozpoznávání textu. Knihovna je realizována s důrazem na obecnost použití, efektivitu a přenositelnost. V rámci práce byla vytvořena knihovna, která poskytuje řadu algoritmů především pro hodnocení kvality obrazu a detekci textu, jež umožňují výrazně snížit objem přenášených dat a zrychlit a zpřesnit proces rozpoznávání. Vytvořena byla také příkladová aplikace pro platformu Android, která dokáže analyzovat složení potravin uváděné na jejich obalech. Celkově tak knihovna (systém) zjednodušuje tvorbu mobilních aplikací se zaměřením na extrakci a analýzu textu. Mobilní aplikace pak poskytuje pohodlný způsob ověření škodlivosti potravin. Čtenáři práce nabízí přehled současných řešení i nástrojů dostupných v této oblasti, poskytuje rozbor významných algoritmů předzpracování obrazu a provádí jej budováním knihovny a aplikace pro mobilní zařízení.
This thesis deals with creation of a mobile library for preprocessing of images with text which represents a part of a system for text recognition. The library is realized with emphasis on generality of use, efficiency and portability. The library providing a set of algorithms primarily for image quality assessment and text detection was created in this thesis. These algorithms enable a substantial decrease in volume of transmitted data and speed up and refinement of the recognition process. An example application for the Android platform able to analyze composition of foods stated on their wrappings was created as well. Overall, the library (system) simplifies development of mobile applications with focus on text extraction and analysis. The mobile application then provides a comfortable way of food harmfulness verification. The thesis offers a reader an overview of current solutions and tools available in this field, it provides a breakdown of important image preprocessing algorithms and guides him through the construction of the library and the application for mobile devices.
Description
Citation
TOMEŠEK, J. Mobilní systém pro rozpoznání textu na Androidu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
prof. Dr. Ing. Pavel Zemčík (předseda) prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Milan Češka, CSc. (člen) Doc. Ing. Valentino Vranić, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných, zejména srovnání navržené metody a aktuálně existujících metod. Proběhla diskuze o jádru práce, její využitelnosti a dalším vývoji. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Jaké jsou výhody OCR na barevném textu oproti šedotónovém? Na jakém principu pracuje dnešní state-of-the-art pro OCR na PC? Na jakém principu pracuje dnešní state-of-the-art pro softwarové zaostření obrazu na PC?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO