Virtualizace vstupních a výstupních operací v počítačových sítích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou virtualizace počítačových systémů a zejména síťových karet ve vysokorychlostních sítích, a řeší implementaci podpory virtualizační technologie SR-IOV pro síťové karty COMBO. V práci jsou shrnuty různé přístupy k virtualizaci síťových karet a popsány výhody technologie SR-IOV pro vysoce výkonné aplikace. Dále práce obsahuje informace o platformě COMBO a popisuje návrh a implementaci podpory technologie SR-IOV pro tuto platformu. Závěrem je provedeno vyhodnocení výkonnostních testů implementované technologie ve virtuálních strojích. Výsledkem práce je podpora technologie SR-IOV v kartách COMBO, což umožňuje jejich použití ve virtuálních strojích při zachování vysokého výkonu. To umožní budoucím COMBO kartám fungovat jako akcelerátory v sítích využívajících virtualizace síťových funkcí.
This work deals with virtualization of computer systems and network cards in high-speed computer networks, and describes implementation of the SR-IOV virtualization technology support in the COMBO network card platform. Various approaches towards network card virtualization are compared, and the benefits of the SR-IOV technology for high performance applications are described. The work gives overview of the COMBO platform and describes design and implementation of the SR-IOV technology support for the COMBO platform. The work concludes with measurement and analysis of the implemented technology performance in virtual machines. The result of this work is the COMBO cards' support for the SR-IOV technology, which makes it possible to use them in virtual machines with wire-speed performance preserved. This allows future COMBO cards to be used as accelerators in the networks utilizing the Network Function Virtualization.
Description
Citation
REMEŠ, J. Virtualizace vstupních a výstupních operací v počítačových sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové sítě a komunikace
Comittee
doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) prof. RNDr. Milan Češka, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Fiedler, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen) Ing. Marcela Zachariášová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-21
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm "A" . Otázky u obhajoby: Na úrovni firmware upravujete mapování adresových prostorů pro jednotlivé virtuální funkce. Má to nějakou výhodu oproti variantě, kde by mapování probíhalo na úrovni ovladače/software? Co by jste musel změnit na úrovni firmware/ovladač/software, aby bylo možné sdílet jedno fyzické rozhraní více virtuálními funkcemi?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO