Existující útoky na SSL/TLS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
SSL/TLS je moderní kryptografický protokol, který zabezpečuje komunikaci mezi klientem a serverem. Avšak na tento protokol existují útoky, které mohou ohrozit komunikaci buď odposloucháváním nebo jejím narušením. Obrana proti těmto útokům a testování zranitelností protokolů je ale značně náročný proces. Tato práce popisuje zranitelnosti SSL/TLS protokolu a implementuje vybrané útoky v tlsfuzzeru --- nástroj pro testování SSL/TLS implementací. Výsledná implementace útoků je demonstrována na třech SSL/TLS implementacích.
SSL/TLS is a modern cryptographic protocol, which secures the communication between client and server. However, there are attacks on this protocol which can compromise communication either by eavesdropping or disruption. Defending against such attacks and testing the bulletproofness of protocols is a challenging process. This work describes attacks on SSL/TLS and implements selected attacks within tlsfuzzer --- a sophisticated solution for testing SSL/TLS implementations. The resulting implementation of attacks is demonstrated on three SSL/TLS implementations.
Description
Citation
LYSONĚK, M. Existující útoky na SSL/TLS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (místopředseda) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Veselý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Řekněme, že se test zaměřuje na existující zranitelnost. Co, s ohledem na vámi zvolenou terminologii, znamená, že výsledek testu je chyba?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO