Umělý básník

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Dokument predstavuje prácu na automatickom generovaní poézie, pomocou Long Short-Term Memory rekurentnej neurónovej siete. Cieľom práce je vytvoriť aplikáciu, ktorá imituje písanie básní. Jedná sa o jazykové modelovanie na úrovni znakov v slovenskom jazyku. Model neurónovej siete použitý v práci sa skladá z troch vrstiev LSTM so 400 skrytými jednotkami. K tejto práci bola taktiež vytvorená zbierka básní v slovenskom jazyku vo veľkosti 900k znakov. Výsledkom práce je generovanie textu, ktorý má prvky básne. Dosahovaná presnosť generovania je 41.85%.
The paper presents a work on automatic poetry generation using the Long Short-TermMemory recurrent neural network. The aim of this work is to create an application thatimitates the writing of poems. This is a character-level language modeling in the Slovaklanguage. The neural network model used in the work consists of three layers of LSTM,with 400 hidden units. A collection of poems in the Slovak language with a size of 900k characters was also created for this work. . The final model is generating text that has poemelements. Achieved accuracy of generation is 41.85%.
Description
Citation
BANČÁK, M. Umělý básník [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Dana Hliněná, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Rozman, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm D. Otázky u obhajoby: Proč jste nepoužil jako jednotku slova ale písmena? Jaké další heuristiky pro postprocessing Vámi vygenerovaného textu příchazejí v úvahu? Proč jste je neimplementoval?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO