Vizuální řeč ovladačů a sdělovačů obráběcích strojů v Československu z let 1947-1990

Abstract
Tato dizertační práce se zabývá vývojem provozní grafiky na ovládacích panelech obráběcích strojů Továren obráběcích strojů z let 1947–1990. Cílem je popis geneze grafiky ovladačů a sdělovačů obráběcích strojů a jejich zařazení do kontextu vývoje provozní grafiky, dále také zjištění vlivu designu na oblast provozní grafiky. Tato oblast dosud nebyla podrobena bližšímu zkoumání a z hlediska ucelení historických aspektů české provozní grafiky je přínosem do budoucna.
This thesis deals with the development of graphical symbols on the control panels of machine tools made by Czech factories TOS from the years 1947–1990. The aim is description genesis graphics controllers and communicators of machine tools and their inclusion in the context of the development of graphic design. As well as determine the influence of design in area of operational graphics. This area has not yet been subjected to closer examination and in terms of consistency of the historical aspects of the Czech graphic is benefit to the future.
Description
Citation
FRIDRICHOVÁ, E. Vizuální řeč ovladačů a sdělovačů obráběcích strojů v Československu z let 1947-1990 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční a procesní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. (předseda) Mgr. Jiří Hulák (člen) doc. Ing. Branislav Jelenčík, ArtD. (člen) doc. Ing. arch. Jiří Palacký, Ph.D. (člen) doc. akad. soch. Ladislav Křenek, ArtD. (člen)
Date of acceptance
2017-10-11
Defence
DDP splňuje požadavky plynoucí z § 47 Zákona č. 111/1998 Sb., O vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů a z článku 42 SZŘ VUT v Brně. Obsahuje původní výsledky uveřejněné mj. v článku ve sborníku konference registrovaném na Web of Science.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO