Kapalné elektrolyty pro lithno-iontové akumulátory s vyšší požární bezpečností

Abstract
Disertační práce se zabývá studiem kapalných elektrolytů pro lithno iontové akumulátory. Jsou sledovány elektrické a fyzikální vlastnosti aprotických elektrolytů a to s ohledem na zvýšení jejich požární bezpečnosti. Byly zkoumány bezvodé rozpouštědla a jejich směsi, jak běžně používaný v lithno iontových akumulátorech, tak i nová rozpouštědla s vyšším požární odolností. Mezi běžné rozpouštědla používané v elektrotechnické praxi jsou směsi propylenkarbonátů a ethylenkarbonátu. Jako nové rozpouštědla byl použit sulfolan a dimethylsulfon. V druhé části práce byl zkoumán vliv retardérů hoření, na bázi fosforu jako aditiv do elektrolytů. V poslední části práce je pojednáno o iontových kapalinách a jejich možného využití v lithno inotových akumulátorech.
Dissertation thesis is focused on study of liquid electrolytes for lithium ion batteries. The electrical and physical properties of aprotic electrolytes are observed. The main goal is to increase the fire safety of the batteries. An anhydrous solvents and there blends was investigated. The common used solvents mixtures and new low flammable solvents were used. The common used solvents were used propylene carbonate, ethylene carbonate and others. The new solvents were sulfolane and dimethyl sulfone. In the second part of the work the phosphor base flame retardants as additive in electrolytes was investigated. The last part deals with ionic liquids and there possible use as electrolyte in lithium ion batteries.
Description
Citation
MÁCA, J. Kapalné elektrolyty pro lithno-iontové akumulátory s vyšší požární bezpečností [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Vladislav Musil, CSc. (předseda) prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc. (člen) prof. Ing. Jiří Vondrák, DrSc. (člen) prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (člen) doc. Dr. Ing. Martin Míka (člen) doc. Ing. Martin Paidar, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Pavel Janderka, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Bača, Ph.D. (člen) pplk. Ing. Tomáš Binar, Ph.D. (člen) Ing. Bohuslav Res, CSc. (člen)
Date of acceptance
2018-08-02
Defence
Disertační práce přináší nové poznatky v oblasti kapalných elektrolytů pro lithno-iontové akumulátory. Doktorand navrhl a ověřil nové složení vysoce vodivého elektrolytu se zvýšenou odolností proti hoření.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO